Składniki (na 2 porcje):
- 2 średniej wielkości liście jarmużu
- 2 gruszki
- 2 łyżki miodu
- woda (ewentualnie, jeśli koktajl będzie za gęsty)
Liście jarmużu porwać na małe kawałki, gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne.
Jarmuż razem z gruszkami i miodem dokładnie zmiksować, ewentualnie jeszcze dosłodzić lub dodać trochę przegotowanej zimnej wody.
OdpowiedzUsuńGość: Manufakturamoni, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/12/01 14:36:46
Lubię :)
kabamaiga
2014/12/01 15:07:16
I u Ciebie też jarmużowo.
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/12/01 20:19:39
czeto robię rózne kombinacje smakowe..Twoj fajny !!
jolantaszyndlarewicz
2014/12/02 19:45:48
Pyszny koktajl i piękne zdjęcie:)
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/08 22:26:09
Czy jarmuż może być mrożony? Mój mąż zamroził go kiedyś przez pomyłkę, gdy poprosiłam go o włożenie do zamrażarki szpinaku (ach, ci mężczyźni...) i szukam teraz sposobu na jego zużycie, szkoda, żeby się zmarnował. A sałatki już raczej z niego nie będzie ;)
edyta_rosner
2015/01/09 16:36:06
Aniu jarmuż dobrze znosi mrożenie, a nawet lub przymrozki i śnieg, ponoć wtedy jest jeszcze smaczniejszy :)
Jeśli nie do sałatki, to możesz dodać go do koktajli (jak wyżej), do zapiekanek, położyć na pizzy, czy też zrobić z niego placki. Na pewno się nie zmarnuje.
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/09 16:58:43
O, o zapiekankach czy pizzy nie pomyślałam, a to bardzo dobry pomysł, dziękuję! :)