Jakiś czas temu pokazałam przepis na kurczaka pieczonego długo marynowanego.
Tak nam zasmakował, że często pojawia się na naszym stole. Ponieważ
staram się kupować jak najmniej gotowych wędlin, a robić je sama, to
takim samym sposobem jak kurczaka postanowiłam zamarynować łopatkę
wieprzową. Pomysł okazał się bardzo trafiony, bo mięso było aromatyczne i
soczyste. Doskonale nadawało się do krojenia na kanapki, chociaż na
ciepło jako pieczeń do obiadu także można je podać.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- po 1 łyżeczce soli i świeżo zmielonego pieprzu
- po 1/2 łyżeczki pięciu ulubionych przypraw - u mnie tymianek, oregano, kolendra, słodka papryka, majeranek
- 1/4 łyżeczki przyprawy tex-mex (niekoniecznie)
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso i obtoczyć je w marynacie z każdej strony. Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni (zamarynowane przykładowo w piątek można piec w niedzielę). Co kilka godzin przemieszać mięso w misce. Przed pieczeniem mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć i włożyć do naczynia do zapiekania.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć mięso i obtoczyć je w marynacie z każdej strony. Miskę z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni (zamarynowane przykładowo w piątek można piec w niedzielę). Co kilka godzin przemieszać mięso w misce. Przed pieczeniem mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć i włożyć do naczynia do zapiekania.
Mięso piec przez godzinę w piekarniku
rozgrzanym do 190 st.C, następnie górę rękawa odciąć i lekko rozwinąć i
piec jeszcze przez około 20-30 minut, aż mięso się ładnie zarumieni.
Jeśli ma być podawane na ciepło, to
kroić mięso po lekkim przestudzeniu, jeśli na zimno, to kroić dopiero po
całkowitym ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/12/02 15:45:58
Edytko cudowne. Uwielbiam mięsa marynowane w miodzie. Nabierają specyficznego posmaku.
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/12/02 17:14:17
Robię podobne:) jest pyszne i soczyste ..ten kto wymyslił rekaw do piexzenia powinien dostać Nobla
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2014/12/02 18:56:12
od kilku lat robie w podobny sposób mięso ,różne i wychodzi bardzo dobre :) Pozdrawiam
jolantaszyndlarewicz
2014/12/06 10:58:15
Bardzo apetycznie wygląda Edytko:)
Gość: urszula, *.play-internet.pl
2014/12/07 20:26:54
Uwielbiam takie mięsa, które samemu sie przygotowuje. Smakują wyśmienicie !
Twoje wygląda apetycznie :)
Gość: ania, *.zicom.pl
2016/03/09 20:21:10
Odkopałam ten przepis przypadkiem, znudzona sklepowymi wędlinami. Smaczne, kruche, lekko pikantne. Rodzina zadowolona. Dzięki, pozdrawiam