środa, 3 grudnia 2014

Tartaletki z bakłażanem i mozzarellą

Niedawno jedna z czytelniczek poprosiła mnie na facebook'owym profilu bloga o przepis na przystawkę. Przygotowałam więc takie tartaletki. Proste i szybkie do przygotowania. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.






Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 łyżki orzechów ziemnych (mogą być solone)
  • olej do smażenia
  • ulubione zioła do posypania (u mnie prowansalskie)
  • sól i pieprz
  • małe jajko do posmarowania
Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć plastry bakłażana soląc je delikatnie z jednej strony. Kiedy bakłażan będzie z dwóch stron obsmażony zdjąć go z patelni i odsączyć z tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozwinąć, wykroić z niego kółka o średnicy większej niż plasterki bakłażana, ułożyć na blasze do pieczenia. Na każdym krążku ciasta ułożyć plaster bakłażana, przykryć cienkim plastrem mozzarelli i posypać ziołami, pieprzem, ewentualnie solą i orzechami ziemnymi. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Tartaletki piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

1 komentarz:


  1. martunia0303
    2014/12/04 19:42:59
    dzięki za fajny pomysł na przekąskę :) wyglądają pysznie.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/12/06 10:59:17
    Świetna przekąska:) ... podejrzewam, że zjadłabym ją z apetytem mimo mojej niechęci do bakłażana:)

    OdpowiedzUsuń