Niedawno jedna z czytelniczek poprosiła mnie na facebook'owym profilu bloga
o przepis na przystawkę. Przygotowałam więc takie tartaletki. Proste i
szybkie do przygotowania. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na
zimno.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
- 1 nieduży bakłażan
- 2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki orzechów ziemnych (mogą być solone)
- olej do smażenia
- ulubione zioła do posypania (u mnie prowansalskie)
- sól i pieprz
- małe jajko do posmarowania
Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w
plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i
podsmażyć plastry bakłażana soląc je delikatnie z jednej strony. Kiedy
bakłażan będzie z dwóch stron obsmażony zdjąć go z patelni i odsączyć z
tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Ciasto francuskie rozwinąć, wykroić z
niego kółka o średnicy większej niż plasterki bakłażana, ułożyć na
blasze do pieczenia. Na każdym krążku ciasta ułożyć plaster bakłażana,
przykryć cienkim plastrem mozzarelli i posypać ziołami, pieprzem,
ewentualnie solą i orzechami ziemnymi. Brzegi ciasta posmarować
roztrzepanym jajkiem.
Tartaletki piec przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
OdpowiedzUsuńmartunia0303
2014/12/04 19:42:59
dzięki za fajny pomysł na przekąskę :) wyglądają pysznie.
jolantaszyndlarewicz
2014/12/06 10:59:17
Świetna przekąska:) ... podejrzewam, że zjadłabym ją z apetytem mimo mojej niechęci do bakłażana:)