Podczas poświątecznej rozmowy z Karoliną
okazało się, że mamy w planie zrobienie jajecznego drinka Eggnog. Z
tym, że Karolina miała zamiar zrobić go od razu, a ja, skoro nie
zdążyłam przygotować go na święta, jak planowałam miałam zamiar to
przełożyć. Ale zostałam skutecznie zmobilizowana, szybko sprawdziłam czy
mam wszystkie składniki i już wieczorem mogłam wypić pachnącego gałką
muszkatołową i cynamonem zimowego drinka. Skorzystałyśmy z przepisu
zamieszczonego na blogu ChilliBite
i zgodnie stwierdziłyśmy, że wolimy ten drink w nieco słabszej wersji,
więc na 1 litr gotowej bazy proponujemy 250-300 ml alkoholu.
Karolina dziękuję!
Korzystając z okazji wznoszę toast za nadchodzący Nowy Rok i Wam, wszystkim czytelnikom życzę, żeby to był dobry, pozytywny i wspaniały rok :)
Karolina dziękuję!
Korzystając z okazji wznoszę toast za nadchodzący Nowy Rok i Wam, wszystkim czytelnikom życzę, żeby to był dobry, pozytywny i wspaniały rok :)
Składniki (na około 650 g bezalkoholowej bazy do eggnog):
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 55 g cukru zwykłego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 375 g mleka
- 125 g śmietanki kremówki 30%
- gałka muszkatołowa mielona
- cynamon
Do dużej, wysokiej metalowej miski
(użyłam tej od miksera) wbić jajka i żółtka, wsypać cukier, dodać
ekstrakt waniliowy i sól. Miskę ustawić na garnku z gotującą wodą tak,
żeby nie dotykała powierzchni wody. Wszystko ucierać na jasną, bardzo
puszystą masę na parze - przez około 8 minut (ubita masa powinna mieć
temperaturę 75-80 st.C). Wciąż ucierając powoli wlać śmietankę i mleko.
Ucierać jeszcze przez chwilę. Zdjąć z garnka, dodać sporo cynamonu i
gałki muszkatołowej, dobrze wymieszać i przelać do butelki.Przechowywać w
lodówce.
Gotową masę mieszać z alkoholem (na 1
litr bazy przypada 250-300 ml alkoholu, wg oryginału 375 ml alkoholu) i
podawać. Bazę można mieszać z alkoholem jeszcze ciepłą i podawać od razu
i takie mi bardziej smakowało, albo dopiero schłodzoną.
W zależności od tego, co lubicie eggnog
możecie podać z dodatkiem białego rumu, brandy, koniaku, whiskey czy
bourbona. Ja podałam z rumem.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/12/31 10:04:01
wszystkiego dobrego w Nowym Roku a drink pysznie wygląda
kabamaiga
2014/12/31 11:27:26
Edytko jeszcze raz powtórzę - cudowne zdjęcie. Dziękuję, że dałaś się namówić i szkoda, że tylko wirtualnie. Może kiedyś?
jolantaszyndlarewicz
2014/12/31 15:46:12
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Edytko:) ..... a drinka piję z wami, choćby wirtualnie:)