W tym roku pierwszy raz na Wigilię przygotuję kremową zupę grzybową. Zupę pieczarkową
gotowałam już wiele razy, ale teraz po raz pierwszy dodałam do niej
grzyby suszone, dzięki czemu bardzo zyskała na smaku. Ponieważ suszone
grzyby kojarzą mi się z Wigilią i świątecznymi potrawami, a zupa w tej
wersji bardzo nam zasmakowała, dołączę ją do naszego wigilijnego menu.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów
- 750 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego (lub wody jeśli nie macie bulionu)
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- sól i biały pieprz
na grzanki serowe:
- 6 kromek z chleba lub bułki
- 75 g sera żółtego
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 jajko
- pieprz cayenne
Grzyby suszone zalać 250ml wody i odstawić pod przykryciem na noc. Jeśli nie macie czasu, możecie grzyby zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut, jednak ja wolę powolne moczenie przez noc. Namoczone grzyby pokroić w cienkie paseczki, wodę z moczenia zachować.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebule obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić
cebulę, posypać szczyptą soli i zeszklić. Dodać pieczarki i smażyć przez
dwie minuty. Następnie do garnka dołożyć pokrojone suszone grzyby i
bulion lub wodę oraz wodę z moczenia suszonych grzybów. Przykryć i
gotować przez 20-30 minut lub do czasu, kiedy suszone grzyby będą
miękkie. Ugotowaną zupę zmiksować dokładnie. Dolać śmietankę kremówkę,
doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zagotować.
Przygotować grzanki:
kromki chleba przekroić na połówki. Ułożyć na blasze.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem. Doprawić pieprzem cayenne. Gotową masą serową posmarować pieczywo i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. zapiekać przez około 5-10 minut. Podawać gorące z zupą grzybową.
kromki chleba przekroić na połówki. Ułożyć na blasze.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze śmietaną i roztrzepanym jajkiem. Doprawić pieprzem cayenne. Gotową masą serową posmarować pieczywo i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. zapiekać przez około 5-10 minut. Podawać gorące z zupą grzybową.
OdpowiedzUsuńGość: , *.dynamic.chello.pl
2014/12/10 21:01:27
ja też robie zupkę grzybową ,twoja musi byś pyszna !
jolantaszyndlarewicz
2014/12/11 13:43:28
Gotowałam w poniedziałek bardzo podobna zupke,z tym, że kremówki nie dodawałam .... bardzo dobra była:) buziaki:)
Gość: Pani M., *.icpnet.pl
2014/12/14 12:32:10
Bardzo lubię Twoje przepisy. A taka zupa była specjalnością mojej babci... Mniam...
Ł
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2014/12/18 12:53:38
ile porcji zupy wychodzi z tego przepisu?
edyta_rosner
2014/12/18 17:41:02
Z tego przepisu wyjdzie 6-8 porcji zupy. Jeśli porcja to będzie 250 ml to będzie 6 porcji, jeśli trochę mniej, to 8.