Mój debiut w comiesięcznej Piekarni Amber. Dla mnie to dobry sposób żeby spróbować innych chlebów niż te, które piekę na co dzień. Tym razem przepis Danusi do wspólnego pieczenia wybrała Jola prowadząca blog Smak mojego domu.
Chleb bardzo smaczny, z gatunku tych
cięższych, bo na samym zakwasie, bez dodatku drożdży. Ciasto jest zwarte
i dość wolno wyrasta. Upiekłam dwa chleby i każdy z nich pękł w
piekarniku po jednej stronie. Dla mnie to jednak zaleta, bo z takimi
pęknięciami kojarzy mi się domowy chleb. Zmniejszyłam temperaturę
pieczenia, bo nie chciałam żeby chleby miały zbyt twardą i wypieczoną
skórkę.
Proporcje na dwie foremki o wymiarach 30x7 cm:
Składniki na zaczyn:
- 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
- 165 g mąki żytniej razowej
- 225 g wody
Składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki zasmażki:
- 120 g mąki żytniej
- 300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę
i prażyć, cały czas mieszając najlepiej drewnianą łyżką do uzyskania
lekko brązowego koloru. Należy pilnować, żeby mąka się nie przypaliła!
Przesypać do miski i energicznie mieszając trzepaczką powoli dolewać
wodę. Kolor zasmażki powinien być brązowy, a całość powinna mieć
konsystencję papki. Przykryć i odstawić na zbliżony czas do zaczynu
(14-16 godzin).
Po tym czasie do zaczynu dodać zasmażkę, i mieszać do dobrego połączenia składników. Po czym dodać:
- 330 g mąki pszennej typ 650
- 375 g wody wymieszanej
- 2 i 1/4 łyżki soli
Znów wymieszać aby składniki połączyły się dokładnie i odstawić na 2,5-3 godzin w misce przykrytej ściereczką.
Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodać:
- 600 g mąki pszennej typ 650
Mąkę dosypywać stopniowo i wyrabiać aż
ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (ja mieszałam przy pomocy
miksera). Ponownie odstawić pod przykryciem na 20 minut, aby odpoczęło.
Przełożyć do dwóch natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia
keksówek. Wierzch posypać mąką i wyrównać. Przykryć ściereczką i
zostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez
10 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze
przez około 50 minut. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i ostudzić na
kratce.
OdpowiedzUsuńGość: amber, *.adsl.inetia.pl
2015/03/11 20:22:40
Chleb upiekł się u Ciebie pysznie!
Cieszę się, że piekłaś z nami.
Zapraszam w kwietniu do naszej Piekarni.
Gość: lena, *.dynamic.mm.pl
2015/03/11 20:34:39
Bardzo ciekawy przepis, i bardzo apetyczny chlebek ;)
margot11
2015/03/11 21:00:59
bochenki urodziwe popękały tak uroczo jak moje , chyba to taki typ ,że jak pozwoli mu się ciut przy mało urosnąć przed pieczeniem , to pęka
kabamaiga
2015/03/11 22:05:29
Twoje nie pękły, przynajmniej w porównaniu z moimi.
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2015/03/11 22:28:50
debiut i to jaki wspaniały! gratuluję wypieku, dziękuję za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu:)
bryssska
2015/03/12 10:09:43
wygląda fantastycznie, zbity, a nie jak ja kupuję takie napchane, jednak co swój wypiek to swój; pozdrawiam
Gość: Jswm, *.static.ip.netia.com.pl
2015/03/12 10:19:47
Fajnie, ze do nas dołączyłaś.
ogrodybabilonu
2015/03/12 11:21:06
Wspaniały wypiek, lubię garnkowe wypieki! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!
Gość: Smakowe Kubki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/12 11:41:48
Swietnie,że się włączyłaś do wspólnego wypiekania, chleb jest , jak piszesz ,z tych cięższych, ale bardzo smaczny i taki naturalny, domowy. Pozdrawiam
Gość: Konwalie w kuchni, *.internetdsl.tpnet.pl
2015/03/12 11:50:31
Bardzo udany debiut.:)
Do zobaczenia przy kolejnym bochenku!
jolantaszyndlarewicz
2015/03/12 12:44:44
Edytko niezmiernie cieszę się z tego, że chlebuś smakował i z Twojego debiutu:). Jestem dumna, że wybrałaś na niego właśnie marcowa piekarnię:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
Gość: alucha, *.static.ip.netia.com.pl
2015/03/12 14:38:51
Wygląda pięknie! I masz rację, pęknięcia tylko dodają uroku :)
Fajnie, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia. :) Ja nigdy nie upiekłabym tylu róznych chlebów gdyby nie piekarnia Amber :)
Gość: kulinarne przygody Gatity, 217.96.18.*
2015/03/12 15:49:47
Pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2015/03/12 15:55:43
Miło, że dołączyłaś do wspólnego pieczenia. Dla mnie wspólne pieczenie to tez okazja wyjścia poza krąg codziennej rutyny :) Dziękuję za wspólny czas, chleb wyszedł Ci pięknie, pozdrawiam serdecznie :)
Gość: urszula, *.play-internet.pl
2015/03/12 15:59:59
Pieczenie chleba ma coś z magii, dlatego lubię czasem ...
Gość: CO MI W DUSZY GRA, *.sta.asta-net.com.pl
2015/03/12 17:53:46
Pięknie upieczone . Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego razu.
Pozdrawiam.
aciri
2015/03/12 19:41:22
Świetnie, że dołączyłaś! Wyszedł ekstra.
Gość: Marzena, *.ssp.dialog.net.pl
2015/03/12 23:48:38
Miło było spotkać się przy wspólnym wypieku. Chlebek wyszedł Ci cudnie:-)
Gość: Gucio, *.ronus.pl
2015/03/13 09:37:40
Piękny bochen jak ze staropolskiej piekarni. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
Gość: Dorota, *.lodz.mm.pl
2015/03/14 15:08:29
Pięknie wyrośnięty chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :-)
bozena-1968
2015/03/15 08:49:06
Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
ugotujmyto.pl
2015/03/15 16:40:51
Wspaniały chleb :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
Gość: arnika, *.gdansk.vectranet.pl
2015/03/15 17:27:02
Przepiękny bochen! Dziękuję za wspólne pieczenie:)
martunia0303
2015/03/17 20:07:52
Bardzo często piekę domowy chleb, czy też bułeczki, na pewno i ten przepis przetestuję :)
lucynella
2015/03/18 09:12:34
Pięknie upieczony! Dziękuję za wspólne wypiekanie!
Gość: Marigo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/04 21:19:04
Udało mi się ! Chyba pierwszy raz pasuje mi przepis na 100 %. dziękuję!
edyta_rosner
2015/04/05 17:25:53
Bardzo się cieszę :)