Ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne i
proste do zrobienia jak muffinki - wystarczy wymieszać wszystkie
składniki, przełożyć do formy i upiec. Gotowe.
W moim cieście można było wyczuć drobno
starte buraki, ale jeśli Wam by kawałeczki buraków przeszkadzały,
możecie całość zmiksować.
Składniki (na tortownicę 21 cm):
mokre:
- 2 średnie buraki (część buraków można zastąpić tymi, które zostały po zrobieniu syropu z buraka)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić zwykłym lub jabłkowym)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej
suche:
- szklanka mąki pszennej lub żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao bez cukru
- 3/4 - 1 szklanka cukru brązowego
Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ja dodatkowo 3/4 tartych buraków zmiksowałam w blenderze. Do buraków dodać pozostałe mokre składniki i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać łyżką.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do
pieczenia, boki natłuścić i obsypać bułką tartą. Do przygotowanej formy
przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec
przez 60-70 minut.
Kroić i podawać dopiero po całkowitym ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2015/03/03 12:03:50
Czekoladowe ciasto buraczane jest po prostu boskie .... mniam:) porywam kawałek:)
Gość: Magda, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2015/03/03 13:41:46
Myślę, że buraczki tutaj w niczym nie przeszkadzają. Wygląda na prawdę pysznie. Pozdrawiam (:
kabamaiga
2015/03/03 14:28:10
Planuję takie ciasto od dawna i jakoś nie mogę się za nie zabrać.
zjedz_mnie
2015/03/03 15:20:11
Chyba w końcu się skuszę, bo już jakiś czas mam ochotę na takie ciasto :)
aga-aa
2015/03/05 07:30:34
ja podobnie jak kabamaiga planuje planuje i się zabrać za to nie mogę ;)
Gość: Magda, *.dynamic.chello.pl
2015/03/07 13:03:56
szybkie, pyszne, mocno czekoladowe - zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Polecam