Kilka dni temu otrzymałam
przesyłkę od Lorda Somersby, w której znalazłam napój piwny w nowym
smaku ElderflowerLime, czyli kwiatu bzu i limonki. Połączenie smaków dla
mnie zaskakujące, ale okazało się zaskakująco dobre. Napój ten to
połączenie piwa i napoju w dwóch smakach. Słodki, musujący i
orzeźwiający, bo najbardziej smakuje schłodzony, więc będzie doskonały
na nadchodzącą wiosnę i lato. Najlepiej smakuje schłodzony i chociaż
większość ludzi po prostu by go wypiła, ja postanowiłam spróbować
znaleźć dla niego także zastosowanie kulinarne, bo jego smak kojarzy mi
się z deserem. Zrobiłam jabłka smażone w cieście piwnym. Dzięki
dodatkowi piwa ciasto w którym maczałam krążki jabłek było puszyste.
Otrzymałam miękkie i soczyste jabłka w chrupiącym cieście. Takie placki
najlepiej podawać na ciepło, posypane cukrem wymieszanym z cynamonem i
szklanką schłodzonego #Somersby #ElderflowerLime.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 jaja (żółtka i białka oddzielnie)
- 3 łyżki oleju
- 250 ml napoju piwnego Somersby ElderflowerLime
- 4 jabłka średniej wielkości
- cukier puder i cynamon do posypania
- olej do smażenia
Żółtka ubić z olejem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z solą i mieszając powoli dolewać piwo. Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w krążki grubości około 5-6 mm. Na patelni dobrze rozgrzać olej.
Krążki jabłek kolejno zanurzać w cieście tak, żeby całe były nim
pokryte. Układać na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone jabłka układać na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, żeby
pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać na ciepło, przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Podawać na ciepło, przed podaniem posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
ze
OdpowiedzUsuńGość: materac kieszeniowy, *.static.edis.at
2015/03/20 14:22:07
Generalnie placki z jabłkami jadłem nie raz bo przyznam że bardzo bardzo je lubię :) ale w cieście piwnym, no tego nie próbowałem więc przy najbliższej okazji wypróbuję chętnie tenże przepis.
jolantaszyndlarewicz
2015/03/20 18:49:39
Edytko świetny pomysł na wykorzystanie piwa .... a bąbelki na pewno dodały placuszkom puszystości:)
Gość: http: pollyzeczki.blogspot.com, *.dynamic.chello.pl
2015/03/22 19:47:12
OO00 z piwem :) fajny przepis:)
Gość: Wiktoria, *.static.sl-net.pl
2015/03/22 22:52:26
Robiłam to nie raz. Smakuje bardzo dobrze.
twojciech83
2015/03/25 21:24:13
Jabłka i piwo? Hmm to musi być dobre. Bardzo oryginalny pomysł. Zaraz zrobię te placki na kolacje - żona się zdziwi :)
serwis.laptopow2
2015/03/26 12:23:12
O pewnie przepis będzie bardzo przydatny na gorące dni! Już się nie mogę ich doczekać...
Gość: Listonic, *.toya.net.pl
2015/04/13 12:52:20
witaj! Fajny przepis, pierwszy zresztą z Somersby, jaki kiedykolwiek znaleźliśmy. I bardzo miło nam widzieć przyciski Listonic. ;-) Jedno małe 'ale'. ;-) Czy jabłka koniecznie tzreba obierać ze skórki? ;-) Nie ma co pozbawiać przekąski witamin - w skórce znajduje się WIĘKSZOŚĆ błonnika i folianów, jakie znajdziemy w jabłku i dużo witaminy A oraz K. A krążki upieką się ze skórką czy bez. ;-) Serdeczne pozdrowienia z Łodzi! ;-)