poniedziałek, 9 marca 2015

Sałatka z brokułem pieczonym

Sałatki z brokułem jadłam nie raz. Zawsze jednak w sałatce był brokuł gotowany. Niedawno zobaczyłam na blogu Vegazone sałatkę z brokułem pieczonym. Różnica w smaku jest - taki pieczony brokuł pozostaje chrupiący, nie jest tak miękki jak gotowany. Dla jednych będzie to zaleta, dla innych wada, to już zależy od smaku. Dla mojej mamy był za twardy, dla mnie i męża dobry, chociaż ewentualnie mógłby jeszcze trochę zmięknąć. Chociaż może to kwestia przyzwyczajenia? Polecam Wam spróbować i ocenić. Gorąco Was do tego zachęcam, bo sałatka jest bardzo smaczna.



Składniki:
  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 marchewki starte na dużych oczkach
  • garść suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju

Różyczki brokuła ułożyć na blasze lub w żaroodpornej formie do pieczenia. Polać oliwą lub olejem. Delikatnie posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać tak, żeby wszystkie różyczki były pokryte tłuszczem. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15-20 minut. Brokuły powinny się zarumienić i lekko zmięknąć, ale nadal pozostać chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika brokuły zostawić do ostygnięcia.
W dużej misce wymieszać brokuły, tartą marchewkę, żurawinę, orzechy, sok z cytryny, sól, pieprz oraz olej. Gotową sałatkę wstawić do lodówki na około 1 godzinę, żeby smaki się przegryzły.

1 komentarz:


  1. mikimama
    2015/03/09 13:54:56
    Świetna sałatka, np. do kurczaka!
    bryssska
    2015/03/09 14:01:15
    bardzo kolorowa i taka żywa;
    izaa_a
    2015/03/09 14:28:25
    lubię takie sałatki
    Gość: foodmania, *.static.korbank.pl
    2015/03/09 19:06:04
    pyszna sałatkowa propozycja!
    Gość: Joanna, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
    2015/03/10 13:06:04
    Ciekawe zestawienie warzyw i dodatków. Ja z reguły wolę miękki brokuł, a raczej taki pomiędzy. Chyba spróbuję:)
    kabamaiga
    2015/03/10 16:23:00
    A ja lubię pieczony, taki właśnie chrupiący.
    jolantaszyndlarewicz
    2015/03/11 09:20:56
    Lubię chrupiące warzywa:) .... podoba mi się ta sałatka Edytko
    naturalnaspizarnia.pl
    2016/03/08 23:02:39
    chrupiący brokuł - pychota :-) smaczna propozycja i co najważniejsze zdrowa!

    OdpowiedzUsuń