poniedziałek, 15 lutego 2010

Aksamitny chleb z koperkiem

Gospodynią kolejnej, 62 edycji Weekendowej Piekarni była Lu. Wybrała dla nas dwa chleby: jeden na drożdżach, drugi na zakwasie. Obydwa przepisy mi się podobały, ale że ja nadal nie zdobyłam się na nastawienie zakwasu, upiekłam chleb na drożdżach. Chlebek wspaniały: puszysty i wilgotny, a serowy zapach który rozchodził się po kuchni kiedy wyjęłam go z piekarnika był niesamowity. Właściwie to przyznam się Wam, że jak już stanęłam nad gorącym, pachnącym bochenkiem to tak stałam z nosem przy nim i stałam, i stałam... i wąchałam ;) Smakuje oczywiście też świetnie, żeby nie było :)


Przepis cytuję za Lu:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej, dowolnego typu (chętnie używam tu typu 650)
- 25 g cukru
- 20 g świeżych drożdży plus 1 łyżeczka cukru(z nimi lepiej wychodzi, ale jeśli nie mamy, może być 1,5 łyżeczki drożdży instant, wówczas pomijamy cukier)
- 250 g sera ricotta, schłodzonego
- 100 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 1,5 łyżeczki soli
- 120 g wody
- 1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego koperku


Świeże drożdże zasypujemy łyżeczką cukru, wlewamy 1 łyżkę wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie miksując dodajemy pozostałe składniki (jeśli używamy drożdży suszonych, dodajemy je również).
Miksujemy tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek i mieszamy do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście (ok. 1/2 minuty).
Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, formujemy bochenki i przekładamy je do dwóch keksówek (można zrobić jeden duży bochenek). Spryskać wierzch oliwą.
Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szklanki kostek lodu.
Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem.
Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości chleba).

Przed pokrojeniem  ostudzić.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/02/15 22:12:45
    Za każdym razem jak widzę ten chlebek obiecuję sobie, że go zrobię:) Wygląda wspaniale:)
    margot11
    2010/02/15 22:15:12
    o kształt ma śliczny , taki motylo-sercowy
    Edysia chleb pierwsza klasa i prawda zapach ma przepiękny zgadzam się
    majanaboxing
    2010/02/15 22:41:45
    Edysiu, piekny chlebek upiekłaś! Jak patrzę na Wasze wypieki to mam chęć nadrobić zaległości i upiec chlebki z tego wydania WP.
    Piekny kolor ma Twój chlebek.
    Pozdrawiam!:)
    iis111
    2010/02/15 22:45:26
    mi tez tym razem udalo sie przylaczyc do WP:)
    atina_bc
    2010/02/16 05:31:36
    Wygląda przepysznie! Pięknie Ci sie udał Edysiu :)
    Gość: Lu, 88.220.105.*
    2010/02/16 07:45:10
    Bardzo ładny wyszedł, puszysty, brawo.
    O zapachu nie wspominam bo ja w pracy i to w dodatku jeszcze bez śniadania :)
    kasiaaaa24
    2010/02/16 07:54:35
    Piękny wyszedł :) Też go piekłam i bardzo mi smakował :)
    edysia79
    2010/02/17 09:15:57
    Dziękuję :)
    olciaky
    2010/03/22 19:34:45
    Ależ ma smaczne wgłębienie;)
    Gość: , 95.60.83.*
    2010/11/22 16:52:05
    Witam wszystkich!!!
    Proszę o olśnienie, w składzie jest serek. Co to jest za ser, albo jakim go można zastąpić. bo mam ochote na chlebek. Pozdrawiam wszystkich. Czekam na odp. Justyna.
    Gość: , 95.60.83.*
    2010/11/22 16:53:51
    co to jest za serek??? Czym można go zastąpić???
    edysia79
    2010/11/23 22:07:47
    Ser ricotta to ser włoski, biały, dość gęsty. Trochę podobny do naszego serka bielucha, ale gęstszy, nie wiem, czy można by nim zastąpić ricottę. Ricottę można bez problemu kupić w większych supermarketach i hipermarketach.

    OdpowiedzUsuń