Składniki (dla 4 osób):
- 500 g kiszonej kapusty
- 2-3 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna opłukać, pokroić, przełożyć do garnka. Podlać niewielką ilością zimnej wody, przykryć, zagotować i dusić od czasu do czasu mieszając, przez 30-40 minut (lub do chwili gdy kapusta odpowiednio zmięknie). Jeśli trzeba, dolewać wody.
W połowie duszenia dodać pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju cebule.
Doprawić do smaku solą i pieprzem (ja lubię tą kapustę w wersji pikantnej, więc dodaję sporo pieprzu).
Podawać na gorąco.
OdpowiedzUsuńGość: Ivon, 80.51.181.*
2010/02/03 21:17:30
Uwielbiam taką kapustkę :)
Gość: piegusek1976, 80.54.20.*
2010/02/03 21:24:02
napewno jest pyszna :)
Gość: mgosia, 82.139.28.*
2010/02/03 22:31:38
a ja pamiętam smak takiej kapusty jeszcze z kminkiem :)
zawszepolka
2010/02/04 00:46:13
Taki bigos vege :)))))
gosiaa99
2010/02/04 03:22:03
Lubię taka kapuste:) Bardzo a najlepiej mi smakuje z ziemniakami i mielonym ;)
majanaboxing
2010/02/04 06:34:20
Lubię taką kapustkę na obiadek:)) Pyszności :)