środa, 3 lutego 2010

Duszona kapusta kiszona

Bardzo prosty i nie wymagający dużej ilości składników sposób na sałatkę do obiadu. Nauczyłam się ją gotować od mojej Mamy. Jadamy ją właśnie zimą, bo o tej porze roku gorące dodatki do obiadu pasują idealnie.


Składniki (dla 4 osób):
- 500 g kiszonej kapusty
- 2-3 duże cebule
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz


Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna opłukać, pokroić, przełożyć do garnka. Podlać niewielką ilością zimnej wody, przykryć, zagotować i dusić od czasu do czasu mieszając, przez 30-40 minut (lub do chwili gdy kapusta odpowiednio zmięknie). Jeśli trzeba, dolewać wody.

W połowie duszenia dodać pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju cebule.

Doprawić do smaku solą i pieprzem (ja lubię tą kapustę w wersji pikantnej, więc dodaję sporo pieprzu).

Podawać na gorąco.

1 komentarz:


  1. Gość: Ivon, 80.51.181.*
    2010/02/03 21:17:30
    Uwielbiam taką kapustkę :)
    Gość: piegusek1976, 80.54.20.*
    2010/02/03 21:24:02
    napewno jest pyszna :)
    Gość: mgosia, 82.139.28.*
    2010/02/03 22:31:38
    a ja pamiętam smak takiej kapusty jeszcze z kminkiem :)
    zawszepolka
    2010/02/04 00:46:13
    Taki bigos vege :)))))
    gosiaa99
    2010/02/04 03:22:03
    Lubię taka kapuste:) Bardzo a najlepiej mi smakuje z ziemniakami i mielonym ;)
    majanaboxing
    2010/02/04 06:34:20
    Lubię taką kapustkę na obiadek:)) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń