czwartek, 25 lutego 2010

Bezy czekoladowo-migdałowe

Kolejny przepis ze "Złotej księgi czekolady". Moje pierwsze bezy - na zewnątrz delikatne i chrupiące, w środku wilgotne, czyli  takie jakie powinny być. Debiut uważam więc za udany :)



Składniki (na około 36 sztuk):
- 4 białka z dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 1/8 łyżeczki soli
- 150 g drobnego cukru
- 125 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej lub startej na dużych oczkach
- 100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
- 2 łyżeczki dobrze rozdrobnionej skórki pomarańczowej (użyłam kandyzowanej)


W dużej misce na wysokich obrotach miksera ubijać przez 3 minuty białka jajek na sztywną pianę. Zredukować obroty miksera do średnich i miksując, stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kolejne 3 minuty, aż cukier całkiem się rozpuści, a w pianie da się formować szczyty.

Szpatułką lub łyżka delikatnie wmieszać czekoladę, płatki migdałowe i skórkę pomarańczową.

Łyżką odmierzać porcje masy wielkości orzecha włoskiego i kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości 2,5 cm od siebie.

Piec w 130 stopniach przez około 45 minut aż bezy zesztywnieją i lekko się zrumienią. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy jeszcze przez chwilę.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2010/02/25 10:57:11
    Super udany debiut!:) Mnie, od pieczenia bez zawsze odstraszał czas pieczenia bo niektóre przepisy każą to robić przez 2 godziny. No ale 45 minut to przyzwoity czas:)
    misbasia
    2010/02/25 11:50:07
    Ślicznie Ci wyszły, Edysiu! :)
    majazteca
    2010/02/25 13:49:29
    Widze Edysiu, ze szalejesz :) Bezy bardzo lubie, wiec czestuje sie jedna i czekam na kolejne przepisy :))
    gosiaa99
    2010/02/25 14:13:15
    Wspaniały pomysł z tymi bezami :) Uwielbiam wszystko co migdałowe, więc wierze że i te beziki by mi posmakowały ;)
    ugotujmy
    2010/02/25 14:19:40
    ja wciąż dążę, by były chrupiące i miękkie jednocześnie
    czasem sie nawet udaje
    Gość: darki, 91.150.140.*
    2010/02/25 15:09:26
    lubię bezy, a te z czekoladą pewnie bym polubiła jeszcze bardziej (:
    majanaboxing
    2010/02/25 17:23:28
    O jakie sliczne beziki! Czekoladowo - migdałowe sa na pewno przepyszne :))
    iis111
    2010/02/25 18:30:22
    sliczne:) kwiatek pewnie masz jeszcze z urodzin, nie:)
    atina_bc
    2010/02/26 06:23:42
    Cudownie pyszny debiut! i piękne zdjęcia!
    edysia79
    2010/02/26 10:20:12
    Wiosenko mi też się ten czas pieczenia podobał, bo zawsze przerażały mnie przepisy na bezy które każą piec bezy strasznie długo i przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

    Iwonko różyczka jest z urodzin - od synka dostałam, sam wybierał :)
    No i zdjęcie też w urodziny zrobione.
    myniolinka
    2010/02/26 19:23:10
    Ale "księga" ma obroty co ? :)
    edysia79
    2010/02/27 11:31:57
    Myniolinko oj tak :)))
    olciaky
    2010/03/22 19:28:39
    Bardzo ładne beziczki:)
    Nic tylko robic!
    Gość: frytkal, *.85-237-183.tkchopin.pl
    2013/07/12 18:50:11
    Mmmmmniammmm
    Dziękuję za prosty przepis. Pierwszy raz robiłam bezy i są tak smaczne, że nie wiem czy długo "przeżyją" ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń