piątek, 5 lutego 2010

Fasolka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku chyba każdy zna i pewnie każdy też ma swój ulubiony, wypróbowany przepis na tą potrawę. Ja fasolkę ugotowałam pierwszy raz. O rady pytałam mamę, przeszukałam też moje zbiory przepisów i znalazłam kilka wersji. Ze wszystkich wybrałam to co było w nich najlepsze według mnie i tak powstała ona, moja fasolka. Pyszna, sycąca, lekko pikantna i rozgrzewająca.


Składniki:
- 500 g białej fasoli jaś
- 200 g cienkiej kiełbasy
- 200 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku


Fasolę zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić pod przykryciem na noc. Rano wodę nieco posolić, jeśli trzeba, dolać nowej wody i gotować pod przykryciem aż fasola zmięknie - około 1 godziny.

W tym czasie obrać cebulę i czosnek, posiekać. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut bez dodatku tłuszczu. W połowie smażenia dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Całość posypać ziołami, wymieszać, dodać do miękkiej fasolki. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Zagotować.

2 komentarze:


  1. viridianka
    2010/02/05 18:43:26
    strasznie dużo ostatnio widzę na blogach dań typu 'potrawka' lubię takie i ta tendencja barrrdzo mi się podoba :P
    rosse5
    2010/02/05 18:53:48
    Ooo, właśnie myślałam o tym, żeby przyrządzić fasolkę:) już wiem z którego przepisu;)
    grazyna1961.only
    2010/02/05 19:27:46
    Mogłabym ją jeść na okrągło! Pycha :)
    ewelosa
    2010/02/05 20:14:36
    O i ja i ja - i ja bardzo lubię fasolkę po bretońsku.
    A jak dawno ja jadłam - zbyt dawno.

    Twoja prezentuje się bardzo smacznie.

    serdecznie pozdrawiam
    Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/02/05 20:26:40
    Narobiłaś mi apetytu. Ja fasolkę robię na zasadzie: fasola + to, co mamy w lodówce :) A w lodówce mam akurat kawałek boczku :)
    malgorzata.dz
    2010/02/05 21:10:45
    Mniam... Miałam kilka dni temu, ale nie miałabym nic przeciwko temu, żeby znów troszkę zjeść. :) Ona zawsze tak cudnie kusi.. :)
    mojamalakuchnia
    2010/02/05 21:27:29
    Ja gotuję fasolkę z przepisu z Kuchni Polskiej. Bardzo ją lubimy!
    gosiaa99
    2010/02/05 21:37:19
    Mój mąż może jeść fasolkę na śniadanie obiad i kolacje:)
    majanaboxing
    2010/02/05 22:02:48
    Baaardzo ją lubię ,bardzo, bardzo:)) Chętnie bym zjadła:))
    Pozdrawiam cieplo:)
    cuda.wianki
    2010/02/05 22:08:31
    ale mi smaka narobilas Edytko! jutro lece do sklepu po groch! :-) p.s. napisalam @!
    Gość: darki, *.tsi.tychy.pl
    2010/02/05 22:14:52
    kocham fasolkę po bretońsku! (:
    nigdy jeszcze nie robiłam, ale ciągle dopytuję mamę, bo moja mama robi wyśmienitą.
    Ta na zdjęciu też tak wygląda (: aż mi ślinka cieknie.
    kasiaaaa24
    2010/02/05 22:42:31
    Ano znam, znam i lubię :) Ale prawdziwego ślinotoku to dostał siedzący obok mnie małż :)
    iis111
    2010/02/05 22:43:59
    tez robie taka samafasolke. nie dodaje tylko tymianku
    grumko
    2010/02/06 05:25:44
    Smaczna klasyka, której nie jadłem już wieki;-) Pozdrawiam sobotnie;-)
    zebrra
    2010/02/06 09:47:36
    Uwielbiam fasolkę, mniam :) Twoja wygląda wyśmienicie :)
    Gość: Retrose Taste, *.toya.net.pl
    2010/02/06 10:35:20
    Fasolka po bretońsku to bardzo niedoceniane danie! A jak te wszystkie wędzonki przegryzą się z sosem pomidorowym i fasolą to aż się uszy trzęsą przy jedzeniu;-)
    Gość: monikucha, 192.107.26.*
    2010/02/06 12:46:18
    Ale apetycznie wyglada!
    Gość: waniliowybloganny, 85.222.87.*
    2010/02/06 16:34:41
    Pięknie się prezentuje, naprawdę! Ja robię podobną, tylko pomidory podsmażam razem z cebulą dla lepszego smaku.

    Pozdrawiam
    An-na z waniliowo.blogspot.com
    Gość: m., *.icpnet.pl
    2010/02/07 14:10:16
    Od dawna podczytuję czas na pierwszy wpis- cudownie u ciebie ciepło, rodzinnie i domowo :)
    Co do fasolki- ja dodaję warzywa- marchewkę, pietruszkę, kawałek pora i selera- wszystko pokrojone w drobniutka kosteczkę i uduszone do miękkości przed dodaniem sosu pomidorowego. A i jeszcze papryka czerwona świeża. Jako przyprawę polecam cząber- świetnie się komponuje z fasolą.
    Serdecznie pozdrawiam :)
    edysia79
    2010/02/07 22:49:32
    Wiedziałam że fasolka jest bardzo popularna :))) Dziękuję za komplementy oczywiście!

    M. witam serdecznie :)
    Następnym razem spróbuję fasolkę ugotować z jarzynami wg Twojej rady, zastanawiam się tylko nad tą papryką. A cząbru nie mam, koniecznie muszę spróbować ;)
    zawszepolka
    2010/02/10 23:00:13
    No to mamy ten sam ulubiony przepis :)
    Niektórzy zagęszczają mąką ble :/
    edysia79
    2010/02/11 09:28:36
    Poleczko ten sam mówisz? ;)
    Wiesz co? Moja mama zagęszcza i siostra też, a ja wolę bez :))

    OdpowiedzUsuń
  2. ninn17
    2010/02/15 15:10:34
    robilam :) wyszla taka jak mamusiowa :)
    Gość: Kaja, *.opera-mini.net
    2014/03/16 17:27:27
    Wygląda smakowicie mam kilka pytań jestem początkująca w kuchni więć prosze o wyrozumialość. A mianowicie: czy moge użyć kielbasy np. Toruńskiej i kilku innych wędlin np w plasterkach?! Jaka ilościa wody zalach fasole na noc?! I ile ma być wody do gotowania?! Fasolka wyjdzie rzadka czy gęsta?! Ile fasolki wyszło z tych składników?! I czy mogę dodać np. Specjalną przyprawę do fasolki i ile użyć tej papryki?! Będe wdzięczna za odpowiedź.
    Gość: Kaja, *.opera-mini.net
    2014/04/13 17:43:47
    Ponawiam swoje pytanie będe wdzięczna za odpowiedź...
    edyta_rosner
    2014/04/14 11:40:45
    Kaja możesz dać dowolne wędliny, ale nie zapominaj o boczku wędzonym, bo dzięki jego dodaniu fasolka ma aromat wędzonki. Fasolę należy zalać tak, by powierzchnia wody była na około 8-10 cm wyżej niż fasola. Podczas moczenia fasola większość wody wchłonie. Ilość wody do gotowania zależy od tego, jaką gęstość potrawy wolisz. Zawsze można dolać więcej wody podczas gotowania, więc na początku lepiej wlać mniej niż za dużo. Jeśli dodasz gotową mieszankę przypraw, to nie dodawaj już majeranku, tymianku ani papryki które są w przepisie. Ostrej papryki daję szczyptę, żeby ie było zbyt pikantnie. A co do ilości gotowej zupy, to gotuję w dużym garnku. Wszystko zależy od tego, jaką gęstość będziesz chciała uzyskać i ile wody dolejesz.
    Gość: Kaja, *.opera-mini.net
    2014/04/14 12:09:25
    Bardzo Dziękuje za odpowiedź mam ndzieję że mój debiut w robieniu fasolki jakoś wyjdzie bardzo Dziękuje. Jeszcze mam pytanie odnośnie tej przyprawy gotowej do Fasolki nią też posypujemy smażoną kiełbaskę, cebule? I poźniej jeszcze na koncu tą przyprawa jeszcze raz doprawic i dodac sol i pieprz?
    edyta_rosner
    2014/04/15 13:29:55
    KajaTak, przyprawą trzeba posypać kiełbasę z cebulą na patelni, dzięki temu przyprawy uwolnią aromat po podgrzaniu. Co do doprawienia przed zakończeniem gotowania to już musisz ocenić, czy fasolka jeszcze doprawienia potrzebuje, bo zazwyczaj gotowe mieszanki już sól i pieprz zawierają, więc może nie trzeba będzie ich już dodawać osobno.
    Trzymam kciuki :)

    OdpowiedzUsuń