wtorek, 9 lutego 2010

Pierożki neapolitańskie

Nieduże trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione dość ostrym farszem serowym z dodatkiem salami i oregano. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do barszczu jak i samodzielne danie jeśli podamy je z surówkami i sosem pomidorowym na przykład.
Ja podałam je z gorącym barszczem czerwonym - mówię Wam: rewelacja! Ponieważ są dość pikantne, świetnie rozgrzewają :)

Przepis z książki "Pikantne ciasta i ciasteczka" H. Szymanderskiej.


Składniki (na 12 sztuk):
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego

nadzienie:
- 100 g mozzarelli
- 100 g kremowego twarożku (u mnie bieluch)
- 100 g oscypka (u mnie rolaga gryficka - wędzony ser podobny w smaku do oscypka)
- 100 g pikantnego salami z pieprzem
- 1 surowe jajko
- sól (niekoniecznie)
- szczypta oregano i pieprzu

-1 łyżka stopionego masła (do posmarowania)


Przygotowanie nadzienia: mozzarellę i oscypek zetrzeć na drobnej tarce, salami pokroić w drobną kostkę. Twaróg utrzeć z jajkiem i cały czas ucierając dodawać stopniowo starte sery i przyprawy, dodać salami i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie pierożków: Rozmrożone ciasto francuskie ułożyć na posypanej mąką stolnicy i pociąć na kwadraty o wymiarach około 10x10 cm. Nakładać farsz, brzegi ciasta posmarować zimną wodą i zlepiać dokładnie (można brzegi docisnąć widelcem tak jak ja).

Pierożki ułożyć na wysmarowanej oliwą lub masłem blasze, każdy posmarować stopionym masłem.

Piec 20-25 minut w 200-220 st.C. Podawać na ciepło.

1 komentarz:


  1. Gość: Usagi, *.chello.pl
    2010/02/09 13:44:59
    O yaaaaaaa, chcę, chcę :) Taka głodna jestem, a one są naprawdę piękne.
    bbrzezinka
    2010/02/09 13:45:16
    Super przepis, no i bosko wygląda. Obiecuję je zrobić z następnym tygodniu i oczywiście podzielę się wrażeniami. :-)
    grumko
    2010/02/09 14:00:21
    Robiliśmy coś podobnego tyle, że z łososiem.
    Jako, że uwielbiam salami to taka wersja by mi pewnie bardziej smakowała;-)
    andzia-35
    2010/02/09 14:13:15
    Bardzo fajna [propozycja:-)
    wintour
    2010/02/09 15:18:03
    A ja mam akurat francuskie w lodówce do wykorzystania... :)
    Gość: Gutek, 81.219.159.*
    2010/02/09 15:55:24
    Kupuję to! i już dodałem do ulubionych! Super pomysł!
    Gość: Retrose Taste, *.toya.net.pl
    2010/02/09 16:38:14
    Och, wyglądają rewelacyjnie, mam tę książkę też od niedawna i jest świetna. Zrobiłam na razie słone paluszki z kminkiem, rewelacyjna przekąska, właśnie do gadania i picia piwa w większym gronie
    retrosetaste.blogspot.com/2010/02/posyp-mnie-kminkiem_02.html

    Pierożki także muszę wciągnąć na 'listę', pozdrawiam!
    kasiaaaa24
    2010/02/09 18:11:10
    FANTASTYCZNE! Wspaniale wyglądają i są takie proste w przygotowaniu. Wypróbuję przy najbliższej okazji, kiedy goście zawitają niezapowiedzeni :)
    majanaboxing
    2010/02/09 18:29:47
    Edysiu, jakie cudne te pierożki! Podoba mi sie nadzienie i wygląd, świetne!
    myniolinka
    2010/02/09 20:02:29
    smakowite! takie pikantności to ja lubię :)
    olciaky
    2010/02/09 20:21:13
    Bardzo ciekawe pierożeczki:)
    Fajne
    gosiab_3
    2010/02/09 20:53:19
    pyszne i sliczne te pierozki !!!!
    Pozdrawiam :)
    atina_bc
    2010/02/09 21:34:05
    chętnie bym sie poczęstowała, bo bardzo smacznie wyglądają:)
    iis111
    2010/02/09 22:00:49
    Edytko jak Ty to robisz ze Ci sie te pierozki nie otwieraja w czasie pieczenia? mi zawsze kilka sie otworzy:( robisz dziurki w ciescie moze za grube mam ciasto i slabo sklejam...?
    abbra
    2010/02/10 06:13:34
    Edysiu, , pierożki wyglądają po prostu chrrrrupiąco !
    Zjadłabym nawet bez barszczyku - takie serowe nadzienie bardzo mi odpowiada :)
    majazteca
    2010/02/10 09:02:05
    Sliczne sa te pierozki Edysiu :) To juz kolejny Twoj przepis, ktory zapisuje do wyprobowania :))
    edysia79
    2010/02/10 10:05:10
    Dziękuję :)
    edysia79
    2010/02/10 13:40:35
    Iwonko może spróbuj tak jak ja, sklejone brzegi poprzyciskać widelcem dość mocno, ale tak, żeby nie zrobić dziur na wylot? U mnie poskutkowało :)
    iis111
    2010/02/10 20:11:11
    Edytko sprobuje nastepnym razem:) dziekuje buzka
    Gość: monikucha, 147.62.42.*
    2010/02/13 02:55:07
    Ale smakowite pierozki :)
    Gość: nowaa, *.internetdsl.tpnet.pl
    2010/10/20 15:04:54
    świetne wszystkim smakowały proste w wykonaniu a pozatym dobry pomysl na zakaske!
    Gość: justa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/11/13 13:59:39
    Część! Uwielbiam tego typu pierożki, sama robię też z serem bryndza i oscypkiem. Mam takie pytanie to salami to ma być kiełbasa czy ser żółty? Pozdrawiam:D
    edysia79
    2011/11/13 14:03:15
    Justa salami - wędlina :)

    OdpowiedzUsuń