środa, 10 lutego 2010

Klopsiki z sosem pomidorowym

Wiem, klopsiki w sosie pomidorowym już były, ale te są inne. Gdybym miała wybierać te, które są smaczniejsze, to chyba wygrały by te. Nie wiem sama czy to zasługa parmezanu i sporej ilości ziół w klopsikach, czy gęstego sosu, który składa się wyłącznie z pomidorów z przyprawami, a może jednego i drugiego? Spróbujcie, a sami się przekonacie ;)



Składniki (na 4 porcje):
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
- 400 g mieszanego mielonego mięsa
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, ostra papryka
- 3 łyżki posiekanych ziół (dałam 3 łyżeczki suszonego tymianku i oregano)


Cebule oraz czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Połowę usmażonych warzyw wyjąć i przełożyć na talerzyk. Do pozostałych na patelni dodać pomidory z puszki razem z zalewą i gotować przez około 30 minut bez przykrycia aż odparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką, ewentualnie szczyptą cukru i kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Mielone mięso przełożyć do miski, dodać odłożoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, roztrzepane jajko, parmezan i zioła. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Formować spore klopsiki i obsmażyć je ze wszystkich stron na pozostałej oliwie. Przełożyć do sosu pomidorowego i podgrzewać na małym ogniu przez 10 minut (ja nie wkładałam klopsików do sosu, tylko usmażyłam je na oliwie, a potem ułożyłam na sosie).

Ryż ugotować na sypko, ułożyć na talerzach, polać sosem pomidorowym z klopsikami. Przed podaniem posypać tartym parmezanem i natką pietruszki.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2010/02/10 10:17:59
    Pyszny obiadek u Edysi! Pyszne klopsiki a ten sos.. wow.. wymiękam ,super!
    rosse5
    2010/02/10 10:32:34
    Mhmmm ależ to pysznie wygląda!!Już tyle przepisów do wypróbowania czeka w kolejce, ten będzie kolejny;)

    Edysiu nabyłam ostatnio gazetkę - Naj poleca: 365 przepisów makarony, naleśniki, kluski:) Bardzo ciekawa gazetka!! Tej obiadowej nie znalazłam jeszcze, mam nadzieję zdobyć ją na którymś z Warszawskich dworców, tam mają archiwalne numery, nawet bardzo stare;P
    viridianka
    2010/02/10 12:01:20
    ha ha a u mnie podobne klopsiki były wczoraj na obiad :) Babcia zrobiła, też z sosem pomidorowym, ale z ziemniaczkami i sałatką
    zemfiroczka
    2010/02/10 12:08:24
    Z parmezanem mówisz, że dobre? Przemawia to do mnie :)
    espresso9
    2010/02/10 18:14:35
    Takie pulpeciki muszą być pyszne :P
    atina_bc
    2010/02/10 18:56:55
    U Edysi jak zwykle pyszny obiadek :)
    iis111
    2010/02/10 20:09:55
    zglodnialam.......... miammmmm
    kasiaaaa24
    2010/02/10 22:17:15
    Cudownie się prezentują. Co ja bym oddała w tak pracowity dzień jak dziś za taki obiadek :)
    edysia79
    2010/02/11 09:33:45
    Majanko nie wymiękaj tylko sobie taki ugotuj ;) dzięki!

    Rosse ja też mam swoją kolejkę przepisów do wykorzystania, a najgorsze jest to, że ona się cały czas wydłuża :))

    Dziękuję za informację o tej gazecie, mam nadzieję że uda mi się ją kupić.

    Viridianko bo klopsiki to taki fajny domowy obiad jest, a z ziemniakami to już w ogóle ;)

    Zemfi a mówię :)

    Espresso, Anitko, Iwonko dziękuję i polecam.

    Kasiu no to co dajesz? ;)

    OdpowiedzUsuń