Składniki:
Ciasto jasne
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
Ciasto ciemne
- 3 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
Krem
- 1/2 l mleka
- 25 dag margaryny
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Do dekoracji
- jagody
- galaretka pomarańczowa
Wszystkie
składniki jasnego ciasta wsypać do miski, zagnieść gładkie ciasto,
owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.
Przygotować
ciasto ciemne: żółtka zmiksować z cukrem, dodać śmietanę, sodę i kakao,
zmiksować. Wymieszać delikatnie łyżką z pianą ubitą z białek.
Jasne
ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach do ciemnego ciasta. Delikatnie
wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 1 godzinę (ja
piekłam nieco dłużej), ostudzić.
Połowę
mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszane w
pozostałym mleku mąki. Gotować do zgęstnienia. Przykryć garnek folią
spożywczą żeby nie zrobił się kożuch, odstawić do ostygnięcia. Zimny
budyń zmiksować z margaryną na puszystą masę. Wyłożyć ją na ciasto,
posypać jagodami, wstawić do lodówki.
Galaretkę
rozpuścić w 350 ml gorącej wody, ostudzić, tężejącą wylać na schłodzone
ciasto, znów chłodzić aż galaretka stwardnieje.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/06/22 14:26:31
Zaraz sie rozplacze:( Uwielbiam jagody, takie prosto z krzaczka, ale sezon jagodowy spedze caly w UK wiec musze zapomniec o jagodkach w tym roku:(
casiapaw
2008/06/22 16:28:07
Wygląda super! Chociaż mi bardziej niż z biedronką kojarzy się z tygryskiem ;)
majanaboxing
2008/06/23 08:33:34
Piękne to ciasto! Rzeczywiscie kojarzy sie bardziej z tygryskiem. Piekne po prostu ! Edysiu, masz talent! :) MIlego dnia ! :)
atina_bc
2008/06/23 09:36:32
Super jest to ciasto! Też mi się kojarzy z tygryskiem;-)
edysia79
2008/06/23 10:02:31
Iwonko - czy w UK można kupić borówki amerykańskie? Można nimi zastąpić jagody, chociaż ja nigdy nie próbowałam.
Casiu - ta biedronka to przez jagody pomarańczowej galaretce, bo przecież "biedroneczki są w kropeczki... " ;)
Majanko - dziękuję :))
Atino - czyli wyszła mi biedronka tygrysia hihihi
majanaboxing
2008/06/23 14:22:53
To jest biedronko - tygrysek :)
usmiecham-sie
2008/06/26 18:03:16
Jak z tygryskiem, to to jest brykniete ciasto z jagodami :)
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/11/04 13:43:34
a gdzie jest mąka do ciemnego ciasta
edysia79
2008/11/04 13:45:54
Gościu a mąki w ciemnym cieście nie ma
Gość: ola_ole!, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/01/05 18:17:25
polecam, bo ciasto jest przepyszne i baaaaaardzo efektowne - u mnie w domu było hitem świątecznego stołu (nawet piernik mamy został zdetronizowany;)) i wbrew pozorom mało kłopotliwe w wykonaniu!
Gość: ola_ole!, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/01/05 18:19:32
a, zapomniałam dodać, że zamiast świeżych użyłam jagód, które zrobiłam latem w słoiki - nieco się rozciapciały, ale tylko trochę. też ładnie;)
edysia79
2009/01/05 23:58:32
Olu ogromnie się cieszę, że skusiłaś się na zrobienie biedronki i że zrobiła takie wrażenie jak na mojej rodzinie :) Ona tylko wygląda na trudną do zrobienia. Zamiast jagód można użyć innych owoców, chociaż te jagody jakoś najbardziej tutaj pasują bo w końcu biedronka musi mieć kropki, prawda? ;)
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!
Gość: ola_ole!, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/07 10:53:57
No kropki muszą być obowiązkowo;) ostatnio moja siostra zapowiedziała, że już nie chce na urodziny tortów, tylko biedronki. Ciasto rzeczywiście wyglądało na skomplikowane i szczerze mówiąc trochę się obawiałam o efekt końcowy, bo jakoś nie mam szczęścia do przepisów z internetu i zawsze coś mi wychodzi nie tak.. A tu pełen sukces - ciasto wychodzi dokładnie takie, jak na Twoim zdjęciu:) A propos zdjęć - masz talent do "smakowitych" ujęć, gratulacje! Aż ślinka cieknie i zaraz się chce biec do kuchni, żeby coś upichcić. Pozdrawiam i wracam do buszowania w przepisach;)
edysia79
2009/01/07 23:07:08
Olu to wspaniałe wieści :) Biedronki chyba wejdą do Waszej rodzinnej tradycji jak tak dalej pójdzie ;)
Dziękuję za komplementy dla zdjęć, staram się jak mogę :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do korzystania z kolejnych moich przepisów, bo wszystkie są przeze mnie sprawdzone i muszą się udać!
andzia-35
2011/04/30 06:55:37
Mam pytanie. Jakiej wielkości tortownicy uzyłaś?
Gość: kinga, 93.48.112.*
2015/07/27 20:08:59
Witam.Czy tu zaglada czasem ktos? Jest pytanie odnosnie wielosci tortownicy,prosze podac.
edyta_rosner
2015/07/28 12:39:07
Kinga owszem, czasem ktoś tu zagląda, bywa, że nawet autorka bloga tu zajrzy ;)
Średnica formy to 24 cm.