poniedziałek, 30 czerwca 2008

Sałatka koperkowa

Coś dla osób lubiących koperek i czosnek :) Przepis znalazłam na forum Kuchenne pogaduszki, a podała go tam drowa. Zrobiłam dziś na obiad, bo jakoś nie miałam ochoty na gotowanie ziemniaków ;)

Składniki:
- 2 torebki ryżu
- 2 filety z kurczaka
- 1 zielony ogórek
sos:
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- cukier, sól i pieprz
- pęczek koperku
Ryż włożyć do osolonego wrzątku i ugotować. Mięso zalać zimną wodą, a kiedy się zagotuje dodać łyżeczkę przyprawy typu vegeta, ugotować. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach, posolić i na chwilę odstawić, następnie odcisnąć wodę. Ostudzony ryż i pokrojone mięso wrzucić do miski, wymieszać z sosem przygotowanym z podanych składników, schłodzić w lodówce.
My zjedliśmy ją bez chłodzenia, bo byliśmy bardzo głodni ;)

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/06/30 23:09:49
    Mniam mniam, zglodnialam
    kasiaaaa24
    2008/07/01 09:49:13
    Raczej też bym nie doczekała aż sie schłodzi :)
    atina_bc
    2008/07/01 12:54:38
    Musi byc bardzo dobra:-)
    edysia79
    2008/07/01 12:57:28
    Iwonko - mniam, mniam, zostało jeszcze trochę na dziś, chcesz? ;)

    Kasiu - tak pachniała że nie dało się czekać :)

    Atino - dobra była, dobra :)
    Gość: dzambo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/09/29 17:34:37
    a mi moja dziewczyna zrobi ja w czwartek:)mniam,mniam:)
    edysia79
    2009/09/30 11:40:51
    Dzambo smacznego życzę w takim razie :D
    Gość: dzambo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/10/02 15:00:23
    Sałatka mniam,mniam:) przepis super,ale wykonanie mojej dziewczyny jeszcze lepsze:)
    edysia79
    2009/10/02 15:04:26
    Cieszę się że sałatka smakowała :)
    To na pewno dlatego że Twoja dziewczyna zrobiła ją z sercem, bo dla Ciebie ;)
    ninn17
    2009/12/01 17:06:18
    pyszna salatka :) zrobilam co prawda bez kurczaka bo podalam ja do piersi kurczaka w ziolach :)
    pyszny obiadek byl :*
    dota72
    2010/03/02 21:40:13
    To była pierwsza sałatka jaką zrobiłam z Twoich zasobów.Od kilku lat robię ją regularnie.
    Gość: MarcinW., *.magma-net.pl
    2010/03/24 18:43:09
    Polecam zamiast zwykłego ryżu, użyć makaronu ryżowego (jest w każdym supermarkecie). Efekt jest piorunujący! :) oczywiście podawać schłodzone :)

    OdpowiedzUsuń