niedziela, 15 czerwca 2008

Szybka babka z truskawkami

Taką babkę piekę co roku w sezonie truskawkowym. W planie na wczorajsze pieczenie miałam wprawdzie inne ciasto, bardziej pracochłonne, ale stanęło na czymś szybszym do zrobienia :)


Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g drobnych truskawek


Margarynę utrzeć na puch, wciąż ucierając wsypywać cukier, potem dodawać po jednym jajka. Na końcu stopniowo dosypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone truskawki.
Piec 45 minut w 180ºC 

1 komentarz:


  1. abbra
    2008/06/15 17:48:51
    Mniam , mniam ! Pięknie wygląda !
    Ja piekłam na niedzielę cudawiankową drożdżówkę - też z truskawkami :)
    usmiecham-sie
    2008/06/15 18:31:06
    Cudowna edysiu!
    Przy trzecim zdjeciu aż slinka zaczyna cieknac ;)
    iis111
    2008/06/15 19:03:23
    Szybka i jaka ladna:)
    edysia79
    2008/06/15 23:49:22
    Abbro - dziękuję, truskawki teraz na czasie, ja też mam ochotę na drożdżówkę truskawkową :)

    Usmiecham-sie - nie mogłam się zdecydować które zdjęcie wkleić jako pierwsze, czy to które jest, czy to w formie i nie wiem które bardziej mi się podoba. Dziękuję :)

    Iwonko - mnie też się podoba, aż szkoda było kroić :)
    majanaboxing
    2008/06/16 08:28:03
    Edysiu, piękna ta babka!!! Drugie zdjecie po prostu mnie zniewoliło, taka ona miękka i mokrutka, boska po prostu. Ja chce taką babke!!!
    edysia79
    2008/06/16 11:20:11
    Majanko - zapraszam na kawkę i kawałek babki, nawet dwa kawałki, bo jeszcze jej nie zjedliśmy ;)
    casiapaw
    2008/06/16 13:16:42
    Ale piękna!!!!!!! Cudowna, idealna! Brawo :)
    majanaboxing
    2008/06/16 16:56:41
    Edysiu juz do Ciebie biegnę!!! :)
    edysia79
    2008/06/17 00:28:10
    Casiu - dziękuję bardzo, taki komentarz to dla mnie wielka radość :D
    Gość: ja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2009/06/11 20:34:29
    do babki truskawkowej dodałabym wiecej tłuszczu np.pół szklanki oleju i pół szklanki śmietany.
    edysia79
    2009/06/11 23:14:29
    Ja jednak pozostanę przy oryginalnej wersji.
    Pozdrawiam!
    aeljot
    2010/06/24 21:32:42
    Dziękuję za pyszny przepis. Babkę piekłam już 2 razy i to dzień po dniu bo tak szybko "się zjadła". tylko niestety zdjęcia na blogu nie wyszły mi tak ładne jak Twoje.
    Gość: dusiowa, *.adsl.inetia.pl
    2010/06/24 21:45:03
    Czy możesz powiedzieć czy w fromie keksówce można zrobić tę babkę, nie mam takiej formy jak Twoja, a ciasto wygląda samkowicie;) prosze daj znać u mnie ;]
    www.dusiowa-tworczosc.blogspot.com
    Gość: dusiowa, 81.219.166.*
    2010/06/28 23:49:56
    moja własnie w piekarniku :D oby choć troche podobna do Twojej wyszła ;D ;*
    www.dusiowa-tworczosc.blogspot.com
    Gość: dusiowa, *.adsl.inetia.pl
    2010/06/30 14:13:59
    Co tu dużo mówić! Wyszła przepyszna! Dziękuję Ci za idealny przepis! ;*
    www.flickr.com/photos/49823013@N03/4745672452/
    edysia79
    2010/07/02 11:08:59
    Dusiowa świetnie wyszła! Cieszę się że się udała, a przede wszystkim, że smakowała :)
    Gość: Karolina, *.litnet.osi.pl
    2011/06/25 10:02:05
    Przepyszna wyszla mi ta babka, w smaku jak z cukierni :D A myslalam ze takie ciasta na sztucznych prochach tylko da sie zrobic ;) Ja dodalam pare kropel olejku pomaranczowego i szczerze mowiac to ciasto mi bardziej smakowalo niz tort ktory upieklam na ta sama impreze :)
    edysia79
    2011/06/27 22:16:43
    Karolina super! cieszę się bardzo :)
    dziękuję za komentarz i przypomnienie o tym ciescie - dawno go nie piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń