Widziałam te
bułeczki na kilku blogach i tak mi się spodobały, że też musiałam je
upiec ;) Nie zawiodłam się ani na wyglądzie, ani na smaku, więc mogę je
szczerze polecić. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie
musicie je upiec. Przepis odpisałam od Atiny, która zaczerpnęła go z forum Cincin.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 g mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera - ja tak zrobiłam). Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć je w oleju i ułożyć w natłuszczonej tortownicy lub na blasze. Formę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu lub makiem. Piec 20-25 minut.
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 7 g drożdży instant
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 g mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
Wszystkie składniki (w temperaturze pokojowej) włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera - ja tak zrobiłam). Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny. Następnie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, uformować wałek i podzielić na 12 równych części. Uformować okrągłe bułeczki. Obtoczyć je w oleju i ułożyć w natłuszczonej tortownicy lub na blasze. Formę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temp. 200ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami sezamu lub makiem. Piec 20-25 minut.
OdpowiedzUsuńatina_bc
2008/09/21 14:09:46
Edysiu są śliczniusie! Bardzo się cieszę, że Ci posmakowały. Ja piekłam je już kilka razy. Obok kajzerek te smakują nam najbardziej:-) Pozdrawiam.
iis111
2008/09/21 14:40:02
jakie piekne puchate:) a ja nadal nie mam jogurtu i znowu zrobilam pitte:)
notme-gotuje
2008/09/21 17:11:24
Mozna jedna oderwac? ;)
Piekne, złote mmm :)
casiapaw
2008/09/21 22:30:32
No proszę, u Ciebie też to śliczne bułeczkowe słoneczko zagościło :)
majanaboxing
2008/09/22 08:39:14
Jakie śliczne - złociutkie, mięciutkie! Pięknie Ci wyszły Edysiu !!! :))
edysia79
2008/09/22 08:59:33
Casiu trafne określenie, te bułeczki wyglądają jak słoneczko :)
Majanko dziękuję :*
kuchareczka58
2008/09/22 21:47:50
Edysiu:)
Widzę że ty również je upiekłaś :)
Są piękne, cudowne...normalnie czuje ich zapach przez monitor komputera ;)
Mam nadzieje,że niedługo również je upiekę, gdyż jugurt już mam kupiony , no chyba że go zjem i będą nici z bułeczek ;)
abbra
2008/09/22 21:51:35
O , Edysiu - i u Ciebie te bułeczki się pojawiły !
Zbieram się i zbieram - już nawet drożdże kupiłam - muszę koniecznie je zrobić , bo bardzo apetycznie wyglądają ! I sezam też mam - nic , tylko piec bułeczki ;-)
edysia79
2008/09/23 09:13:16
Kuchareczko nie mogłam im się oprzeć, Ty też długo nie zwlekaj, zwłaszcza że masz już jogurt w domu ;)
Abbro skoro masz wszystkie składniki, bierz się za wyrabianie ciasta ;)
usmiecham-sie
2008/09/26 16:54:15
o, a ten przepis tez jest ostatnio na wielu blogach. obok buleczek samorosnacych przez noc i ciasta poduszkowego :)
bbrzezinka
2010/06/07 10:33:07
Pyszne bułeczki, najlepsze jakie do tej pory zrobiłam, takie mięciutkie, mniam :)
edysia79
2010/06/07 11:00:04
Beatko prawda, że są idealne na śniadanie? ;)
bbrzezinka
2010/06/09 19:52:25
No właśnie niebardzo na śniadanie, bo zrobiłam je wieczorem i na śniadanie nic już nie zostało :P