czwartek, 25 września 2008

Pieczarki zapiekane

Ostatni raz robiłam takie pieczarki kilka lat temu i ostatnio postanowiłam przypomnieć sobie ich smak. Były wspaniałe. Szkoda tylko że tak szybko zniknęły z talerza ;)
Składniki:- 12 dość dużych pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 1 białko jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia

Pieczarki oczyścić i umyć. Odciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki i cebulę, ostudzić. Natkę pietruszki drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białko ubić na sztywno. Wymieszać usmażone pieczarki z natką, serem i białkiem. Przyprawić do smaku.

Kapelusze pieczarek ułożyć w natłuszczonej małej formie, napełnić farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zapiekać ok. 15 minut.

1 komentarz:


  1. iis111
    2008/09/25 14:25:19
    Robilam kiedys pieczarki nadziewane miesem milonym i byly pyszne. Twoje wygladaja slicznie:)
    atina_bc
    2008/09/25 14:28:20
    Edysiu pieczarki wyglądają rewelacyjnie:-) Oj mam na nie dużą ochotę:-)
    majanaboxing
    2008/09/25 14:37:47
    Piękne i baaardzo smakowite! Ja tez mam na nie ochotę :)))
    notme-gotuje
    2008/09/25 21:31:07
    Podobnie robi moja mama, ale mi chęci narobiłaś :)))
    casiapaw
    2008/09/25 22:09:42
    Uwielbiam zapiekane pieczareczki! Robię u siebie dość często, bardzo podobne do Twoich. Pycha są, to prawda :)
    grumko
    2008/09/26 05:21:29
    Fajne. Twoim wpisem przypomniałaś mi, że już jakiś czas temu dzięki Kasi z "Gotowanie cieszy" nabrałem ochoty na pieczarki z farszem i niestety tylko na planach się skończyło. Dobrze, że pieczarki są dostępne na okrągło, więc pewnie za jakiś czas je zrobimy, bo teraz czas zacząć przygotowania do kolejnego Ziemniaczanego Tygodnia;-) Pozdrawiam!
    Gość: gosiab_3, *.adsl.alicedsl.de
    2008/09/26 12:57:43
    super smakowicie wagladaja..............kocham pieczarki i na pewno wykorzystam raz lub dwa :) ten przepisik ..............

    Pozdrawiam
    edysia79
    2008/09/26 15:30:13
    Iwonko z mięsem mielonym jeszcze nie próbowałam, też muszą być pyszne :)

    Atino, Majanko i Notme skoro wszystkie macie ochotę na takie pieczarki, to nie ma co czekać, tylko trzeba się brać za ich przygotowanie ;)

    Casiu może pokarzesz na blogu swoją wersję zapiekanych pieczarek?

    Grumko ja też mam ochotę na pieczarki wg przepisu Kasi, ale jakoś nie mogę trafić na takie duże pieczarki.

    Gosiu witam Cię :) Koniecznie napisz jak pieczarki smakowały kiedy je zrobisz :)
    Również pozdrawiam.
    saurelin
    2008/09/26 21:58:48
    Uwielbiam pieczarki i tez czesto robie nadziewane zazwyczaj dodaje mieso mielone, albo wedzony boczek
    uwielbiam podawac je jako przystawke,

    edysia79
    2008/09/26 22:00:21
    Jak już pisałam, nie próbowałam jeszcze pieczarek z mięsem, chociaż opcja z wędzonym boczkiem jest też bardzo kusząca
    kuchareczka58
    2008/09/27 08:24:22
    Edysiu :)
    Sa cudowne!!!! uwielbiam takie pieczarki, dawno ich nie robiłam, ostatnio chyba na jakąś imprezę i pamiętam, że gdy tylko pojawiły się na stole w mgnieniu oka zniknęły ;)
    Ciekawa jestem jak smakują z mięsem ?takich nie próbowałam :)
    Pozdrawiam.
    edysia79
    2008/09/27 08:27:04
    Kuchareczko dziękuję :) Wcale się nie dziwię że takie pieczarki szybko znikają ;)
    Wszyscy piszą o pieczarkach z mięsem,więc chyba trzeba będzie takie zrobić :D
    atina_bc
    2008/10/15 17:35:39
    Edysiu przymierzam sie właśnie do tych pieczarek. Czy możesz mi powiedzieć jak je podajesz. Czy jako dodatek do mięsa, czy może jako osobne danie?
    edysia79
    2008/10/15 22:16:52
    Atinko bardzo się cieszę :)))
    Podawałam je już z chlebem, jako dodatek do mięsa i na przystawkę, więc wybór należy do Ciebie ;)
    atina_bc
    2008/10/16 08:15:42
    dziękuję za odpowiedź Edysiu:-) Mąż to pewnie będzie chciał z mięsem;-) A ja, to się zastanowię:-)
    edysia79
    2008/10/16 08:59:01
    Anitko smacznego życzę :)
    atina_bc
    2008/10/21 18:51:12
    No wreszcie zrobiłam Edysiu:) Pyszne są, pyszne. Do niektórych dodałam troszkę podsmażonego boczku:) Pozdrawiam
    edysia79
    2008/10/22 23:33:54
    Anitko cieszę się bardzo :)) Z boczkiem miałaś świetny pomysł!
    Gość: , 195.116.233.*
    2008/11/01 11:02:49
    Potwierdzam ... znikają szybciej niż UFO.
    rarytas ten czasem podaje na śniadanie Pensjonat Halny *** W Zakopanem
    (przy Krupówkach naprzeciw Urzędu Miasta)
    .... sam zaś postanowiłem je przyrządzić (do zimnego piwka) dzisiaj.
    edysia79
    2008/11/02 22:15:52
    Gościu nie miałam pojęcia że takie pieczarki podają w moim ukochanym Zakopanem, dziękuję za uświadomienie :D
    Cieszę się że skorzystałeś z mojego przepisu i że tak smakowały :)

    OdpowiedzUsuń