Kiedy przygotowywałam to danie nie spodziewałam się że będzie takie dobre, lubię potrawy które tak pozytywnie mnie zaskakują :) Może na zdjęciach nie wygląda zbyt apetycznie, ale zapewniam że zapiekanka jest bardzo smakowita.
Składniki
na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
pozostałe:
- 400 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- tarty żółty ser
- sól i pieprz
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz natki zmiksować, wsypać natkę, wymieszać. Usmażyć naleśniki.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę grubości ok. 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 20 minut.
na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej
- 3 jajka
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekać)
- 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
pozostałe:
- 400 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- tarty żółty ser
- sól i pieprz
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz natki zmiksować, wsypać natkę, wymieszać. Usmażyć naleśniki.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę grubości ok. 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować margaryną. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości ok. 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika na ok. 20 minut.
OdpowiedzUsuńgrumko
2008/09/20 06:42:03
Ładnie wygląda. Miałem już do czynienia z wiele gorszymi okazami do fotografowania;-) Składniki zapiekanki są bardzo fajne, więc pewnie by nam smakowała. Przy okazji ciepło pozdrawiam po Twoim powrocie z wakacji;-)
atina_bc
2008/09/20 06:50:59
Edysiu zapiekanka wygląda bardzo dobrze i zachęcająco:-) Niektórym potrawom ciężko jest zrobic ładne zdjęcie. Zdjęcia Twojej zapiekanki zdecydowanie zachęcają mnie do jej wypróbowania:-)
majanaboxing
2008/09/20 10:07:30
Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie! Zdjęcia pokazują własnie to jaka jest smaczna! Ja mam takie odczucia. :))) Pozdrawiam sobotnio.
edysia79
2008/09/20 10:18:08
Andrzeju cieszę się że moje zdjęcia zachęcają do zrobienia tej zapiekanki. Niestety takie mieszane zapiekanki i sałatki mają to do siebie że trudno zrobić im ładne zdjęcia. Trzeba się jednak starać ;)
Anitko zrób tą zapiekankę, na pewno będzie Ci smakować, bo są tu pieczarki i ser, czyli to co lubisz ;)
Majanko dziękuję :) Również pozdrawiam.
iis111
2008/09/20 10:34:33
To ta zapiekanka sie tak wczoraj objadlas;) wyprobuje przepis, bo juz kiedys robilam nalesniki zapiekane ze szpinakiem i fetta i byly rewelacyjne.
edysia79
2008/09/20 10:38:01
Tak Iwonko, to była właśnie ta zapiekanka :) Polecam!
saurelin
2008/09/20 10:51:05
Fajny przepis :)
robie cos podobnego, tyle ze nalesnikow nie tne, a ukladam je warstwo na przemian z farszem i zalewam potem smietana rozmieszana z jajkiem a na wierzch zolty ser. Na pewno sporbuje w Twojej wersji :)
casiapaw
2008/09/20 22:21:56
Powtórzę za Grumko - składniki sugerują, że to danie wprost "pode mnie" ;) Im dłużej wpatruję się w zdjęcie i sosób wykonania, tym bardziej nabieram na nie apetytu! Serio! :)
olciaky
2008/09/21 12:02:05
Bardzo fajnie tu u ciebie:),przepisiki są wprost superowe.Będę tu częściej zaglądała,dodaje więc do sznureczka;D
www.waniliowachmurka.blox.pl
edysia79
2008/09/21 12:41:29
Saurelin zapiekanki z całych naleśników jeszcze nie robiłam. Możesz zdradzić jaki farsz do nich dodajesz? Mojej wersji spróbuj koniecznie, na pewno będzie Ci smakować skoro lubisz takie dania :)
Casiu zrób takie danie, myślę że Ci zasmakuje :)
Olciaky witam Cię na moim blogu, zapraszam do kolejnych odwiedzin, zaraz zajrzę do Ciebie :)
saurelin
2008/09/21 23:37:22
Edysiu rozne daje farsze, np boczek z pieczarkami i smietana, albo mieso mielone, pomidory, albo wieprzowina i ciecierzyca.
w sumie prawie kazdy sos gesty typu gulaszowego sie nadaje
zazwyczaj ukladam nalesnik, troche farszu, nalesnik itd a na koniec zalewam reszta sosu jaka mi zostala + smietana z jajkami, posypuje wierzch serem i zapiekam
edysia79
2008/09/22 09:02:45
Saurelin domyślałam się że chodzi właśnie o takie "mokre" farsze. Ten z boczkiem i pieczarkami musi być pyszny. Wiem, bo robiłam kiedyś taki sos do ryżu.
Gość: ula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/29 07:56:17
Edysiu , chciałam zapytać czy przed włożeniem zapiekanki do piekarnika naczynie żaroodporne zakrywamy?
edysia79
2008/09/29 08:54:58
Ulo nie trzeba przykrywać naczynia. Pod przykryciem dłużej by się zapiekało.
Gość: ula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/30 08:41:09
Dziękuje Edysiu za odpowiedź
atina_bc
2008/10/03 13:50:01
Pierwszy raz jadłam coś takiego i muszę przyznać, że było bardzo dobre:-) Edysiu pyszna zapiekanka, ale Ty wiedziałaś, że będzi mi smakowała:-) Dziękuję za pyszną inspirację:-)
edysia79
2008/10/03 17:25:25
Atinko bardzo się cieszę że zrobiłaś tą zapiekankę i że smakowała :) Ja tam wiem co Ty lubisz ;)
obsesjakasiulka
2010/04/08 16:25:01
Edysia długo zię zastanawiałam nad tą zapiekanką, bo bałam się, że może nam nie smakować.
A jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam? Rewelacyjny smak!!!
Dziękuję za przepis, zagości u nas na dłużej:O)
kropus.online
2010/05/06 17:45:31
Edytko dzieki za przepis bo u nas to zawsze nalesniki to tylko w formie slodkiej i podstawowej . Super smak i super przepis