poniedziałek, 22 września 2008

Pikantna zupa gulaszowa

Gotuję tą zupę już od siedmiu lat, czyli od naszego ślubu i zawsze nam smakuje. Oczywiście nie gotuję jej zbyt często, żeby się nie znudziła :)
Składniki:
- 500 g wieprzowiny (u mnie karczek)
- 4 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 zielone lub czerwone papryki
- puszka kukurydzy konserwowej
- 2 litry rosołu (może być z kostki)
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonej papryki

Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Warzywa wrzucić do garnka z mięsem i dusić przez 15 minut. Kukurydzę osączyć z zalewy i przełożyć do garnka i dusić jeszcze 10 minut.
Dolać rosół i przecier pomidorowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Przed końcem gotowania przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i mieloną papryką. Można też dodać odrobinę cukru.

1 komentarz:


  1. notme-gotuje
    2008/09/22 19:46:25
    Przyznam szczerze ze zupy to ja juz daawno nie jadlam, juz zapomnialam jak one smakuja ;) Twoja wyglada smacznie i zacheca mnie do ugotowania, wlasnie takiej z papryczka mmm ale najpierw facet wymyslil rosolek na niedziele :))
    edysia79
    2008/09/22 19:50:33
    Notme spróbuj, ta zupa jest pyszna. Mogę nawet powiedzieć że to moja ulubiona zupa :) Cieszę się że zdjęcie zachęca do wypróbowania przepisu :D
    abbra
    2008/09/22 21:53:40
    Edysiu , robiłam kiedyś podobną zupę , tylko bez mięska - w moim przepisie była kiełbasa , a reszta tak samo :)
    notme-gotuje
    2008/09/23 07:29:20
    No wlasnie bez mieska tak totalnie jak zrobie (dla mnie) to juz nie bedzie ten sam smak przypuszczam (?), ale zapytam jeszcze dla pewnosci :) Moze probowalas kiedys bez miesnej :)
    majanaboxing
    2008/09/23 08:48:13
    Oj, dawno nie jadłam zupy Edysiu. Może się tak wproszę na mały talerzyk ;)
    edysia79
    2008/09/23 09:11:32
    Abbro może spróbuj z mięsem tym razem? ;)

    Notme może ugotujesz z mięsem i Ty zjesz zupę z warzywami, a facet dostanie z mięskiem? Smak będzie ten sam, a facet na pewno się ucieszy ;)

    Majanko proszę bardzo, z podanych składników wychodzi duzo zupy, więc mogę się podzielić :)
    iis111
    2008/09/23 10:28:52
    Ostre zupki to my lubimy:D
    edysia79
    2008/09/23 13:50:33
    Iwonko my też :)
    rypkapipka
    2008/09/23 15:05:59
    Ja się wpisuję żeby nie zgubić adresu bloga:)
    grumko
    2008/12/08 09:45:27
    Wczoraj zapiąłem na ostatni guzik nasze menu świąteczno noworoczne i planuję ugotować tę zupkę w Sylwestra. Będzie jak znalazł na Nowy Rok;-)
    edysia79
    2008/12/08 23:53:24
    Andrzeju ja jeszcze nie mam zaplanowanych żadnych potraw ani ciast na ten świąteczno-noworoczny czas. Bardzo się cieszę, że moja zupa znalazła się w Waszym menu :)
    grumko
    2009/01/01 15:23:28
    Zupka jak tralala;-) Udanego 2009 roku!
    Gość: gabi, *.elpos.net
    2009/07/11 20:09:10
    ja tez gotowałam podobną zupe tylko u mnie nie dodawało się kukurydzy a ziemniaki i garstkę kiszonej kapusty i była bardzo smaczna
    edysia79
    2009/07/12 21:28:05
    Gabi troszkę inne dodatki i już mamy inną zupę :) Twoja wersja na pewno jest bardzo smaczna, taka bardziej swojska.
    Gość: czarek, 193.239.59.*
    2009/10/11 21:27:35
    a co z mięskiem zrobic z zupy ? podejrzewam ze tak wyjęte nie smakuje rewelacyjnie, jakis pomysl ? Nie lubie w kuchni jak mi sie cos marnuje :)
    edysia79
    2009/10/14 13:38:45
    Czarku mięsko z zupą należy zjeść, w końcu to gulasz :)
    Gotowane mięso zawsze można zużyć do krokietów, naleśników lub pierogów.
    Gość: Godot, *.centertel.pl
    2010/01/14 12:03:32
    Ja jeszcze dorzuciłem pieczarki, mniam :]
    Gość: bluesman81, *.dynamic.chello.pl
    2013/11/10 15:35:01
    Robię tą zupę przynajmniej 4 razy do roku od AD 2008. Zawsze zbiera pochwały. Dzięki, naprawdę, wielkie dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń