Przepis ten dostałam kilka lat temu od bratowej. Wtedy piekłam go dość często, a potem o nim zapomniałam. Z okazji dzisiejszego Dnia Jabłka zorganizowanego przez Tatter postanowiłam przypomnieć sobie jego smak.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- kilka orzechów włoskich
Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier, utrzeć na puch. Nadal miksując dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do prostokątnej formy nasmarowanej margaryną.
Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w ok 1 centymetrowe plastry tak, żeby w środku powstała dziurka. Jabłka ułożyć na cieście, skropić je sokiem z cytryny. Do środka każdego plasterka nałożyć ok. 1 łyżeczki powideł, na nich położyć po połówce orzecha. Między jabłkami też można ułożyć kawałki orzechów. Oprószyć cynamonem.
Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40-50 minut.
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 duże jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- kilka orzechów włoskich
Masło rozetrzeć mikserem, dodać cukier, utrzeć na puch. Nadal miksując dodać jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć do prostokątnej formy nasmarowanej margaryną.
Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w ok 1 centymetrowe plastry tak, żeby w środku powstała dziurka. Jabłka ułożyć na cieście, skropić je sokiem z cytryny. Do środka każdego plasterka nałożyć ok. 1 łyżeczki powideł, na nich położyć po połówce orzecha. Między jabłkami też można ułożyć kawałki orzechów. Oprószyć cynamonem.
Formę z ciastem włożyć do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piec 40-50 minut.
OdpowiedzUsuńiis111
2008/09/28 19:03:58
Wyglada slicznie:)
Gość: andzia-35, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/09/28 19:55:37
Smakowicie wyglada!
notme-gotuje
2008/09/28 21:08:37
Oj cudne :)) Piekne ciasta pieczesz :))
margot11
2008/09/28 23:00:38
jabłka ,powidła -już samo czytanie jest smakowite i jeszcze zdjęcia takie apetyczne.
Hm ,dobrze ,że sezon jabłkowy jest długi ,bo to następne ciasto z jabłkami ,które chętnie bym zrobiła
pozdrawiam
edysia79
2008/09/29 00:08:30
Iwonko, Andziu i Notme dziękuję. Czy Wy wiecie z jaką przyjemnością czytam takie słowa? :D
Margot11 ja też się cieszę że jabłka długo będą nam służyć. Mam jeszcze kilka przepisów na ciasta z jabłkami i pewnie niedługo pojawią się tutaj. Będzie mi bardzo miło, jeśli wykorzystasz mój przepis :)
Pozdrawiam.
saurelin
2008/09/29 00:34:39
Przepiekne zdjecie :) a ciasto wyglada przepysznie
szkrabeka
2008/09/29 05:24:40
Ale dekoracyjne ciacho! Takie inne, śliczne!
Pozdrawiam serdecznie;-))
kuchareczka58
2008/09/29 07:50:08
Bardzo ciekawe ciasto, oryginalne jak zwykle jeszcze takiego nie widziałam i przepis zapisuje do wypróbowania...tylko kiedy ja to wszystko zrobię ? :)
edysia79
2008/09/29 08:52:24
Saurelin cieszę się bardzo i :)
Szkrabeko dekoracyjne, a do tego pyszne, polecam :)
Kuchareczko ja specjalnie takie ciekawe przepisy wynajduję, żeby wszystkich skusić do ich wypróbowania ;) Kolejka przepisów na ciasta jest u mnie najdłuższa i też zastanawiam się kiedy ja to wszystko upiekę, bo ciągle dopisuję do listy coś nowego ;)
mysza_klapsiara
2008/09/29 09:47:22
Pysznie wygląda. Ja mam ostatnio manię pieczenia serników, ale teraz przerzucam się na szarlotki. Koniecznie!
majanaboxing
2008/09/29 10:13:57
Edysiu, wygląda cudnie, zresztą zawsze u Ciebie jest cudnie ! Ciekawe to ciasto i na pewno pyszne :) Pozdrawiam cieplo :)
casiapaw
2008/09/29 11:57:01
Fajne, podoba mi się. Zupełnie inny pomysł na ciasto z jabłkami :)
tatter
2008/09/29 15:42:03
Mmmm...jablka i powidla - to cos dla mnie! Doskonaly pomysl na podwieczorek.
Dziekuje, ze zachcialas wziac udzial we wspolnym gotowaniu-swietowaniu. Pozdrawiam goraco :D
olciaky
2008/09/29 16:02:49
Świetne to ciasto-pachnące jabłkami i jesienią..
www.waniliowacmurka.blox.pl ,zapraszam!:)
edysia79
2008/09/29 23:13:25
Myszo_klapsiaro przerzuć się na szarlotki, koniecznie. Zawsze to jakaś odmiana po sernikach ;)
Majanko dzięki :) Ciasto było pyszne, a nawet jeszcze jest ;)
Casiu kiedyś tylko w takiej formie zjadałam jabłka w cieście. Nie lubiłam tartych, bo z nimi ciasta wydawały mi się za wilgotne. Dobrze że gust, ten kulinarny też z czasem się zmienia ;)
Tatter ja też się cieszę że mogłam w tym dniu podzielić się moim przepisem :)
Olciaky tym ciastem przywitałam jesień :)
atina_bc
2008/09/30 07:43:28
Powidła, jabłka i orzechy - mniam, mniam..:-) Świetny pomysł, bardzo mi się podoba:-)
Gość: ula, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/10/05 21:23:14
Droga Edysiu,bardzo proszę o pomoc,(wiem,że ten blog nie jest do tego przeznaczony),ale nie wiem co mam robić ,otóż suszyłam kiedyś grzyby w piekarniku i ten teraz nie osiąga wymaganej temp;tylko mniejszą i nie wiem czy w niższej temp:jak 180 stopni upiekę ciasto tylko muszę poprostu dłużej piec,czy nie upiekę.Boję się eksperymentować ,żeby nie wyszedł zakalec,a bez ciasta nie ma niedzieli,a prodiż mam mały.
edysia79
2008/10/05 21:56:04
Ulu pomoc w sprawie ciasta które umieściłam na blogu zawsze jest dostępna ;)
Jakiś czas temu we wszystkich ciastach jakie piekłam wychodził mi zakalec. Myślałam, że trzeba będzie zmienić kuchenkę, ale okazało się, że wystarczy podkręcić pokrętło o jeden stopień w górę. Po prostu wcześniej temperaturę 180oC miałam pod numerkiem 4 na pokrętle, a teraz ustawiam piekarnik na 5 i mam te 180oC. Zrób tak jak ja i po prostu zaglądaj co jakiś czas do ciasta.
Mam nadzieję że ten sposób się też u Ciebie i że ciasto się uda :)
Pozdrawiam.
ewelina0301
2010/10/31 16:54:41
od dzis moje ulubione ciasto, zachwyca najbardziej wyglądem. pyszne i wszystkim smakuje, super blog