W oryginale przepis pochodzi z książki "Nigella ekspresowo".
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 75 g wiórków kokosowych
- 100 g suszonej żurawiny
- 125 g mieszanki ziaren sezamu i słonecznika
- 125 g orzechów laskowych
Na dużej patelni podgrzewać mleko, często mieszając, aż zgęstnieje. W tym samym czasie wymieszać pozostałe składniki, zalać podgrzanym mlekiem i starannie wymieszać drewnianą łyżką. Gotową masę rozprowadzić na blasze o wymiarach 21x26 cm, wyrównać powierzchnię.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i piec przez około 1 godzinę. Po lekkim przestudzeniu pokroić na kwadratowe batoniki. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
OdpowiedzUsuńfantazjemagdyk
2010/05/27 12:58:40
wyglądają świetnie i potwierdzam są pyszne :)
majazteca
2010/05/27 13:34:36
Az mnie zassalo w zoladku na ich widok :) Sa przepiekne. I musza byc tez pyszne! :)
wiosenka27
2010/05/27 14:26:18
Robiłam je, chociaż moje nie były takie równe ale też smaczne:)
milk_chocolate84
2010/05/27 14:32:36
Wspaniale wyglądają :) MUSZĘ je zrobić. Mój syn lubi batoniki CORNY więc myślę że by mu posmakowały takie :)
pysznakasiula
2010/05/27 14:55:15
Wygladaja lepiej niz te ze sklepu. Ostatnio widzialam specjalna maszynke do robienia batonikow po okolo 25, jest podobna do tostera, ma wytloczone 4 prostokatne formy, do ktorych wlewa sie mase i przyciska. Po 15-20min sa gotowe.
grazyna1961.only
2010/05/27 15:29:48
Nie ma, jak to domowe batoniki :)
dorota20w
2010/05/27 15:31:56
ale piekne ci wyszły!
i super pomysł na zdjęcie !
emma001
2010/05/27 15:41:56
Wspaniałe. U mnie w domu tez ostatnio płatki owsiane sa faworytami ;)
rosse5
2010/05/27 17:34:22
Piękne zdjęcie!! Bardzo mi zasmakowały owsiane wypieki więc napewno i ten wypróbuję:)
majanaboxing
2010/05/27 17:37:54
Wyglądają bosko! Ależ bym teraz takiego wciągnęła;)
jolantaszyndlarewicz
2010/05/27 17:58:04
Przepięknie wyglądają:) Zdjęcia są urocze:), przepis zapisuje:) pozdrawiam ciepło
gosiaa99
2010/05/27 18:39:48
Wspaniale wygladaja:) Szczerze powim ze bardzo ale to bardzo lubie takie domowe batoniki ;) Sa swietnym pomyslem tez na "czyszczenie szafek "z roznych pozostalosci po wypiekach :)
kabamaiga
2010/05/27 18:55:51
Poproszę o taką górkę batoników
chantel111
2010/05/27 20:22:32
bardzo lubię zbożowe batoniki
gosiuwka
2010/05/27 20:30:50
Takie zdrowe słodkości są najlepsze, a jak idealnie równe Ci wyszły ;-)
kamyla_k
2010/05/27 20:46:57
ojej ... wyglądają przepysznie! koniecznie muszę zrobić :)
przecinkowa
2010/05/27 20:57:05
Ciekawe zdjęcie :) a batoniki zapisuję i zrobię przy najbliższej okazji :)
malgorzata.dz
2010/05/27 20:59:14
Edysiu, po pierwszych słowach wpisu, pomyślałam sobie: "Jak ja zazdroszczę tym, co od razu wykorzystują przepisy, które mocniej wpadły w oko. U mnie wszystko czeka i czeka... " :D Jak dobrze, że kolejne zdanie utwierdziło mnie, że jednak nie jestem osamotniona. :D
Batoniki wyglądają po prostu wspaniale. Mam pytanie, czy one z tych twardszych, lub mocno kruszących, czy bardziej takie miękko - elastyczne?
Gość: kawusia35, *.multimo.pl
2010/05/27 21:13:13
Edysiu wyszły Ci piękne.Uwielbiam takie batoniki na drugie śniadanie.Zapisuję do wypróbowania.Pozdrawiam
myniolinka
2010/05/27 22:02:14
bardzo się cieszę i czekam na kolejne wypieki z niecierpliwością :) bardzo lubię takie owsiane cudeńka:)
ugotujmy
2010/05/27 22:35:29
owsiane batoniki to chyba moje ulubione. z mnóstwem bakalii. i wszystkie mocno czekoladowe, kremowe sie chowają.
edysia79
2010/05/28 09:58:42
Dziękuję serdecznie! Po przeczytaniu wszystkich komentarzy myślę, że niedługo na blogach będzie bardzo batonikowo-owsiankowo :)))
Małgosiu nie, nie jesteś osamotniona w żadnym razie :D
Batoniki są z tych bardziej miękko-elastycznych.
Gość: da grasso, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/28 15:29:29
kurcze to teraz juz wiem jak je robią... jadłem nie raz, ale interesowalo mnie ich wykonanie :)
puchatka89
2010/06/12 21:47:57
Kurczę mmm :)