Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (pieczeniowe lub gulaszowe)
- 100 g wędzonego boczku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 1 marchew
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz
Wołowinę i boczek pokroić w kostkę, cebulę, marchew i pieczarki w plasterki. W rondlu krótko obsmażyć na oleju boczek i wołowinę. Na patelni udusić cebulę, marchew, a następnie oprószyć mąką. Uduszone warzywa dodać do mięsa i boczku.
Gorącym rosołem zalać mięso z warzywami, dolać wino, przykryć i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z pieczywem.
OdpowiedzUsuńgrazyna1961.only
2010/05/17 20:45:07
Wiem, ze pyszna, bo kiedyś robiłam :)
majanaboxing
2010/05/17 21:27:12
Wygląda przepysznie ! Piękny kolor :)
wiosenka27
2010/05/17 21:39:36
Ja na gulasz to się piszę zawsze. Zwłaszcza na taki apetyczny:)
abbra
2010/05/17 22:32:53
Pogoda nas nie rozpieszcza, więc trzeba się wspomagać takimii rozgrzewającymi potrawami :) Wyszło Ci bardzo apetyczne mięsko Edysiu !
dorota20w
2010/05/17 23:35:58
ale pysznie wygląda !
zapraszam do mojego konkursu
smakuje.blox.pl/2010/05/Oliwa-Sanremo-Grup-i-KONKURS.html
mydelicious
2010/05/18 09:36:06
takie dania mają bardzo domowy klimat :)
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/18 11:23:19
Robiłam bardzo dawno temu. Przypomniałaś mi o tym daniu.
cuda.wianki
2010/05/18 11:41:24
swietny przepis na wlasnie taka pogode za oknem!
Gość: lo, *.adsl.inetia.pl
2010/05/18 15:04:17
Takie dania są cudowne zimą i ... zimną wiosną. Po takiej miseczce od razu robi się cieplej.
Gość: Adam, *.stk.vectranet.pl
2010/06/01 14:14:17
Właśnie jestem w trakcie pichcenia,mam nadzieje że na finiszu będę zadowolony.pozdrawiam
lordsas
2010/06/10 23:05:29
W oryginale to danie robi się w piekarniku :) pozdrawiam
edysia79
2010/06/11 12:45:20
Lordsas wiem o tym, ale taka wersja gotowana na kuchence też jest bardzo smaczna :)
Gość: , *.radom.vectranet.pl
2010/11/19 20:30:07
ugotowałam bardzo nam smakowało,ciekawiło mnie jak smakuje tak ilość wina w potrawie.ja dałam półwytrawną kadarke bo takie miałam.
edysia79
2010/11/19 22:53:37
Ciesze się :)