Składniki (dla 4-6 osób):
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- przyprawa typu vegeta
- sól i pieprz
na ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki sody
na sos czosnkowy:
- mały słoiczek majonezu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na średnim ogniu (po ugotowaniu mięso powinno być lekko twarde, ale nie surowe w środku). Wyjąć, odłożyć na kilka minut do przestygnięcia, a następnie pokroić w grube paski, a potem na niewielkie kawałki.
Przygotować ciasto:
jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem. Wsypać sodę i trochę przyprawy uniwersalnej do smaku. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kawałki mięsa oprószyć solą i pieprzem, nadziewać na widelec, zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej. Smażyć na złocisty kolor ze wszystkich stron.
Przygotować sos:
ząbki czosnku obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, musztardą i wodą. Gotowy sos przełożyć do miseczki i mocno schłodzić w lodówce.
Mięsne kawałki w cieście podawać na gorąco, z przygotowanym sosem.
OdpowiedzUsuńemma001
2010/05/05 17:55:53
Sos czosnkowy o ja uwielbiam :D a miesko drobiowe to moje ulubione :D
Kto wie moze niedługo sie skusze
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/05 18:22:41
Bardzo dobre połączenie drobiowych kąsków z sosem czosnkowym. Dzieci na pewno zasmakują w tym daniu.
wiosenka27
2010/05/05 18:24:41
Pyszne są te kąski. Robiłam kiedys cos podobnego w ziarnach sezamu:)
Edysiu, robiłam Twoją sałatkę makaronową z selerem naciowym, była przepyszna. Niedługo ją wstawię:) Pozdrawiam:)
majanaboxing
2010/05/05 18:47:16
To zdecydowanie coś dla mnie! Chętnie takie zrobię, może mojemu dziecięciu też posmakują:)) Pysznie wyglądają:)
zawszepolka
2010/05/05 19:01:02
Ty sama jesteś niezły kąsek :D
Śliczne zdjecie!
kasiaaaa24
2010/05/05 21:51:53
Edysiu kąski wyglądają smakowicie. Aż by się chciało podkraść jeden i zamoczyć w tym sosiku. Pychotka :)
gosiaa99
2010/05/06 03:00:42
Świetnie się prezetują ;) Z przepisu napewno skorzystawm ..już wiem że moim domownikom posmakuje:)
froginthefogg
2010/05/06 09:42:22
robiłam podobne, koleżanka mi podała przepis. Pyszne są, to prawda.
A ja dziś mam na obiad medaliony z Twego przepisu.
Goszczą u mnie co jakiś czas, nie mogę się im oprzec :)
kabamaiga
2010/05/06 12:14:21
Ja się piszę na taki danie.
ugotujmy
2010/05/06 19:48:35
o tak, koniecznie zjadane maczając w jakimś pysznym sosie
Gość: bijana, 86.46.27.*
2010/05/08 12:40:53
Przeczytalam przepis i musze przyznac,ze robilam to danie zupelnie inaczej,wg przepisu odsprzedanego mi przez kolezanke.Tymczasem Twoja propozycja zawiera podobne skladniki a zupelnie inny sposob przygotowania i napewno go wykorzystam,bo brzmi to niezwykle kusząco,a wygląda-mniam,mniam.Pozdrawiam serdecznie
Gość: bonym, *.static.debica134.tnp.pl
2010/06/02 12:16:30
Robiłam je w sobote. Wyszły wspaniałe. Dzieciom bardzo smakowały. Nie należy żałować na cieście ja zrobiłam z połowy przepisu i pod koniec brakowało. Takie małe mięska w ciastowej pierzynce.
edysia79
2010/06/07 10:59:31
Bonym cieszę się :)
puchatka89
2010/06/12 21:55:22
Oglądając Twój blog robię się co raz bardziej głodna!
Gość: Biedr_ona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/06 22:24:25
Smacznie wszystko wygląda. Szczerze powiedziawszy to nie znam przepisy na sos czosnkowy z dodatkiem musztardy, ale dzięki za info ;-)))
A ten złoty kolorek .. wywołuje tylko ślinkę ;-))
Gość: Bartek, *.maverick.com.pl
2011/04/17 16:27:14
Właśnie skończyłem jeść to dzieło, w smaku dobre, w sam raz na niedzielne popołudnie, sos bardzo dobrze dopełnia suchość samego kurczaka w cieście. Napiszę moje spostrzeżenia. Mięso trzeba pokroić płasko, bo inaczej ciasto w środku się nie upiecze, zamiast przyprawy uniwersalnej dałem ulubiony miks przypraw (oregano i pieprz). Co do sosu, warto aby przenocował w lodówce, nabierze mocy.