Bułeczki wyszły leciutkie, niezbyt słodkie (słodyczy dodają im tylko suszone morele), puszyste, bardzo dobre. Kolorowe, w sam raz na wiosenne śniadanie.
Najbardziej smakowały nam posmarowane dżemem morelowym.
Składniki (na 12 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 50 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżeczki dżemu morelowego
- szczypta soli
- 1/2 kostki masła (roztopionego i ostudzonego)
- 200 g suszonych moreli
- 2-3 łyżki posiekanych pistacji do posypania
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Do połowy szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Rozczyn wlać do zagłębienia w mące, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął rosnąć.
Następnie dodać szczyptę soli, łyżkę cukru, stopione masło, resztę mleka wymieszaną z dżemem, oraz pokrojone w niedużą kostkę morele. Wyrobić gładkie ciasto. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować wałek długości 30 cm, podzielić na 12 kawałków, uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować wodą i posypać pistacjami (leciutko można je docisnąć, żeby po upieczeniu nie spadały z bułeczek).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 30 minut.
OdpowiedzUsuńjustmydelicious
2010/05/26 12:59:22
ale mi się spodobały! z suszonymi morelami jeszcze nie jadłam, za to polecam z suszonymi śliwkami :) zrobię!
magda-moje_co_nieco
2010/05/26 13:07:06
wyglądają pysznie!
milk_chocolate84
2010/05/26 14:46:25
mmm... wspaniałe :) Na śniadanko w sam raz!
Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/26 15:22:01
Ładnie wyglądają. Dodatek suszonych moreli jest świetnym pomysłem.
dorota20w
2010/05/26 16:06:08
Pieknie wyglądają !
Zapraszam na konkurs z okazji Dnia Matki
smakuje.blox.pl/2010/05/Moj-Dzien-Matki-odslona-2-oraz-KONKURS.htm
zaytoona
2010/05/26 16:32:34
I ja nigdzie nie spotkałam się z niesolonymi pistacjami, a lista przepisów "do zrobienia w nieokreślonej przyszłości" raczej powiększa się, niż pomniejsza. A te bułeczki bez wątpienia do listy dopisuję. ;)
Pozdrawiam!
carmellina
2010/05/26 17:33:49
Mmm, uwielbiam morele. Koniecznie upiekę :)
majanaboxing
2010/05/26 18:04:17
Jakie sliczne bułeczki! :))
Narobiłaś mi na nie apetytu, są super!:)
mikimama
2010/05/26 19:46:51
Bardzo lubię suszone morele. Ostatnio odkryłam jednak patent na kruszonkę do dekoracji ciast i słodkich bułeczek. Rozkruszam ciasteczka amaretti. Polecam gorąco :)
Gość: kostka, 212.160.201.*
2010/05/26 20:24:58
Nie dość, że morele, to jeszcze pistacje.
Lista 'do zrobienia' w moim przypadku osiąga już powoli kilometrową długość :P
Gość: Teina, *.chello.pl
2010/05/26 21:14:27
Uwielbiam takie bułeczki, jakie one ładne
atina_bc
2010/05/27 05:58:01
Pysznie wyglądają:) Cudowne zdjęcia im zrobiłaś:)
kabamaiga
2010/05/27 09:58:50
Wspaniałe, Dżem morelowy jeszcze stoi na półce, tylko jeszcze te pistacje
edysia79
2010/05/27 12:39:41
Dziękuję i zapraszam do pieczenia :)
myniolinka
2010/05/27 22:07:04
Edytko zdradź chociaż gdzie kupiłaś te pistacje bo ja sobie oczy wypatrzę za nimi...:)
edysia79
2010/05/28 09:49:43
Myniolinko na allegro kupiłam. Podobno wystarczy też opłukać te solone i będą dobre, ale jeszcze nie próbowałam.
chochlikikuchenne
2010/05/29 17:24:15
mm..Morelowe powiadasz?!
A czemu nie!
Napewno sa wysmienite^^
Az mi slinka cieknie jak na nie patrze:)