Jeśli pozytywnie odpowiedzieliście na te dwa pytania, to jest to ciasto właśnie dla Was. Drożdżowe ciasto, delikatny krem budyniowy, soczyste jabłka i wiśnie z konfitur tworzą wspaniałą i bardzo smaczną całość.
Składniki
na ciasto:
- 300-350 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
na krem:
- opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 200 g serka homogenizowanego (u mnie bieluch)
poza tym:
- 1 kg jabłek
- 150 g konfitur wiśniowych
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie ciasta:
pół szklanki ciepłego mleka wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami mąki i cukru. Wlać do zagłębienia w pozostałej mące wsypanej do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztrzepane jajko, szczyptę soli i tyle mleka, by wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotowanie masy:
jajka ubić z cukrem, dodać twarożek, śmietanę i proszek budyniowy, zmiksować na gładką masę.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć na prostokątną blachę, formując brzeg o wysokości 1 cm, odstawić do wyrośnięcia. Masę budyniową rozsmarować na cieście. Ułożyć na niej jabłka, a na nich łyżeczką rozłożyć konfitury tworząc kleksy. Posypać płatkami migdałowymi.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 30 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Usagi, *.chello.pl
2010/05/04 13:24:03
Lubię! Lubię i budyń i jabłka :) A połączenie jednego z drugim nie może zawieść.
Pozdrawiam
izaa_a
2010/05/04 13:25:12
apetyczne ciasto....i na dodatek z budyniem....pychotka
milk_chocolate84
2010/05/04 13:28:56
Ja odpowiadam na wszystkie pytania zdecydowanym "TAK"!! Pychotka :)
dagmara_65
2010/05/04 13:44:40
Bardzo apetycznie prezentuje się Twoje ciasto . Warte wypróbowania. Pozdrawiam :)
ugotujmy
2010/05/04 14:01:25
to ciasto jest dla mnie, jestem pewna. na wszystkie pytania odpowiedziałam pozytywnie :-)
mydelicious
2010/05/04 14:23:13
nie wiem do końca jak to się dzieje, ale ciasta z kremem budyniowym zawsze są strzałem w 10 :)
wypiekibeaty
2010/05/04 15:08:49
bardzo apetyczne zdjęcie i przepis też;)
Pozdrawiam;)
kropus.online
2010/05/04 16:53:31
ojoj ja uwielbiam takie polaczenia.. a ten Twoj placek to wyglada pysznie..
cukrowawrozka
2010/05/04 21:15:02
marzenie!
kasiaaaa24
2010/05/04 21:46:58
Edysiu przepysznie wygląda to ciasto :) Zapiszę je, bo mój mąż jest fanem ciast z budyniem :)
majanaboxing
2010/05/04 22:41:45
Ja, ja ,ja się zgłaszam! Lubię takie ciasta :)) Wygląda po prostu PYSZNIASTO!:))
abbra
2010/05/04 22:51:20
Dwa razy TAK !
Edytko, to ciasto wygląda bardzo pysznie - chętnie podkradłabym Ci ten kwadracik ciasta ze zdjęcia ;)
zawszepolka
2010/05/04 23:57:33
Dla mnie dla mnie jest! :)
atina_bc
2010/05/05 06:24:43
nawet nie wiesz jak chętnie zjadałabym teraz taki kawałeczek :) Pyszności :)
kabamaiga
2010/05/05 12:29:12
Robiłam kiedyś ciasto z masą budyniową i gruszkami. Na pewno nie było drożdżowe, ale teraz już nie pamiętam jaki :( Jestem przekonana, że mój małżonek pożarłby przynajmniej połowę takiej blachy - koniecznie z mlekiem
rain1drop
2010/05/05 15:38:54
2 x tak! Ciasto wygląda bosssko :))
emma001
2010/05/05 17:14:32
Przemawia do mnie. Budyń i ciasto drożdzowe sa moimi ulubiencami. Przepisik zachowuje i wkrótce wypróbuje ;)
edysia79
2010/05/05 17:48:59
Dziękuję!
Po przeczytaniu tylu pozytywnych słów na temat tego ciasta czekam na Wasze wersje ;)
Gość: Tekla, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/07 17:22:22
Kuszący przepis - planuję zrobić jutro :) tylko na jaką blaszkę wystarczy ciasta? bo wydaje mi się go troszkę mało...
edysia79
2010/05/07 17:36:18
Tekla moja blaszka to taka standardowa duża forma o wymiarach 37x23 cm (mierzone u podstawy).
Koniecznie napisz jak się udało :)
Gość: Frezja, *.cable.fordon.turmak.pl
2010/05/28 21:30:32
Planuję jutro upiec to przepysznie wyglądające ciasto, ale mam jedno pytanie. Nie trzeba w nim używać żadnego tłuszczu? Wyjdzie takie piękne bez masła/margaryny/oleju?
edysia79
2010/05/29 11:34:27
Frezjo do tego ciasta nie dodaje się tłuszczu i wyjdzie :)
Powodzenia i napisz jak ciasto się udało ;)
emma001
2011/01/06 21:51:08
upiekłam dzisiaj i włąsnie dodałam u mnie na blogu.
Ciasto wspaniałe. Slicznie wygląda i bosko smakuje
Gość: kasia, *.radom.vectranet.pl
2012/07/05 22:27:54
Niebo w gębie ;) Zrobiła i już zjadłam 3 kawałki a jeszcze ciepłe... Zamiast wiśni dałam dżem truskawkowy... Pychaaaaa Dzięki za przepis ;)