Właśnie teraz
mam okazję do wypróbowania produktów ekologicznych Myecolife i wszystkie
bardzo nam smakują. Na przykład ketchup
smakuje na prawdę pomidorowo, bo do przygotowania 100 g gotowego
produktu użyto 227 g pomidorów. Do tego przyprawy pochodzące z upraw
rolnictwa ekologicznego i mamy ketchupowe niebo w gębie ;)
Bardzo podobają mi się eko-rady umieszczone na opakowaniach. Na przykład ta: "nie marnuj żywności! W ciągu roku w Polsce marnuje się tyle żywności, że można by nią trzykrotnie wypełnić budowany Stadion Narodowy", lub ta: "dokładnie wyczyść powierzchnię grzewczą żelazka, gdyż zabrudzenia mogą powodować nawet o 4% większe zużycie energii".
W piątek ugotowałam pyszną, gęstą i rozgrzewającą zupę z ekologicznej czerwonej soczewicy. Dodałam też pomidory i oliwę ze sklepu MyEcolife. Pycha!
Przepis znalazłam na blogu Aniado. Nie dodałam jednak pora.
Bardzo podobają mi się eko-rady umieszczone na opakowaniach. Na przykład ta: "nie marnuj żywności! W ciągu roku w Polsce marnuje się tyle żywności, że można by nią trzykrotnie wypełnić budowany Stadion Narodowy", lub ta: "dokładnie wyczyść powierzchnię grzewczą żelazka, gdyż zabrudzenia mogą powodować nawet o 4% większe zużycie energii".
W piątek ugotowałam pyszną, gęstą i rozgrzewającą zupę z ekologicznej czerwonej soczewicy. Dodałam też pomidory i oliwę ze sklepu MyEcolife. Pycha!
Przepis znalazłam na blogu Aniado. Nie dodałam jednak pora.
Składniki:
- 1 kubek (200 ml) czerwonej soczewicy
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łodyżka selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- szczypta chili
- sól, pieprz
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać
soczewicę i
pomidory i przez chwilę smażyć, rozcierając większe kawałki pomidorów.
Dodać bulion warzywny oraz kilka cienkich plasterków selera. Zmniejszyć
ogień i dusić zupę, aż soczewica będzie miękka, czyli około 20 minut
(moja gotowała się krócej, więc miękkość soczewicy trzeba sprawdzać w
trakcie gotowania). Po
tym czasie doprawić mieloną papryką, chili, solą i pieprzem.
OdpowiedzUsuńdorota20w
2010/05/31 15:07:41
ale piękne zdjęcie !
justmydelicious
2010/05/31 15:11:56
wygląda bardzo domowo-tak jak lubię :)
ugotujmy
2010/05/31 16:06:07
eko ostatnio w modzie.. dobrze, gdy idzie w parze z pysznym smakiem.
izaa_a
2010/05/31 17:25:12
bardzo lubię zupę z soczewicy.... Twoja wygląda bardzo apetycznie..;)
majanaboxing
2010/05/31 17:40:11
Jaka pyszna ta zupka!:)
Gość: Czi, *.rz.izeto.pl
2010/05/31 18:27:10
smakowitosci.mniam.
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2010/05/31 19:36:46
Robiłam kiedyś zupę z czerwonej soczewicy, nawet trochę podobną :) pyszna była i Twoja na pewno też taka jest :)
piegusek1976
2010/05/31 20:35:36
soczewicy jeszcze nie jadlam, może czas spróbowac :) pozdrawiam
anytsujx
2010/05/31 20:56:25
Pyszna zupka :)
lepszysmak
2010/05/31 22:12:33
To widzę, że zupka zyskała przynajmniej dwie nowe wielbicielki:) Pzdr Aniado