Jagód
w tym roku w naszym lesie próżno szukać. Trzeba by było wybrać się
gdzieś dalej w góry, żeby nazbierać. Dlatego zastąpiłam je borówkami
amerykańskimi. Na razie kupnymi, a w przyszłym roku planuję mieć już
swoje krzaczki.
Do borówek dodałam czerwone porzeczki. Dzięki temu ciasto było bardziej kolorowe i jeszcze smaczniejsze.
Przepis z blogu Eksplozja smaku.
Składniki (na blachę o wymiarach 40x25 cm)
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 1/2 kostki margaryny
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
na budyń:
- 600 ml mleka
- 16 łyżek mleka w proszku (im więcej, tym gęstszy będzie budyń)
- 10 łyżek cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- 1,5 szklanki borówek amerykańskich (lub jagód)
- 0,5 szklanki czerwonych porzeczek
- cukier puder do posypania
Przygotować ciasto:
mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią natłuszczoną blachę, wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
mąkę, cukier, proszek przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż powstaną grudki. Dodać żółtka i śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią natłuszczoną blachę, wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Przygotować budyń:
mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Zagotować mieszając. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu mieszając dokładnie aż budyń będzie gęsty.
mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać szklanką mleka i dokładnie wymieszać przy pomocy rózgi. Zagotować mieszając. Do pozostałego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu mieszając dokładnie aż budyń będzie gęsty.
Przestudzony
budyń przełożyć na schłodzone ciasto, wyrównać wierzch. Na budyniu
rozłożyć owoce, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach zamrożone ciasto.
Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez około 45-50
min.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńdorota20w
2014/07/23 12:08:53
apetyczne ciacho - poproszę kosteczkę
redhead93
2014/07/23 12:29:22
Mleczny budyń mnie zachwycił! Ależ on musi być pyszny :)
izaa_a
2014/07/23 12:45:27
tez je piekłam chyba nawet z tego samego przepisu przepyszne ciasto :)!!
wiosenka27
2014/07/23 14:49:11
Cieszę się, że ciasto smakowało:)
Gość: magma, *.80-202-102.nextgentel.com
2014/07/23 15:16:52
wygląda pysznie, poproszę kawałek do kawy:)
gin86
2014/07/25 18:55:06
Mmm, wygląda wspaniale :)
Gość: Jaga Mamadwojga, *.nat.rev.ndi.net.pl
2014/07/26 08:36:41
No i skusiłaś mnie! Upiekłam je wczoraj - trochę pobawiłam się proporcjami, bo piekłam w mniejszej formie, ale efekt bardzo smaczny :) dodatkowo zrobiłam bezę z białek, bo nie lubię marnować składników ;) przykryłam nią jagody a na górę starłam resztę ciasta :)
edyta_rosner
2014/07/26 14:48:21
Jaga Mamadwojga to chyba Twój pierwszy komentarz tutaj, nareszcie ;)
Cieszę się, że ciasto smakowało. Z tą pianą z białek dobry pomysł, chociaż ja je wykorzystałam do zrobienia bez - wciąż ćwiczę i czekam, aż wyjdą mi idealne... A jeśli nie mam czasu, to zamrażam je na później i piekę ciasta na białkach :)
Gość: Jaga Mamadwojga, *.nat.rev.ndi.net.pl
2014/07/26 18:46:12
zgadza się - to był mój pierwszy komentarz :) przełamałam się wreszcie :) a co do zamrażania białek, to tej sztuczki nie znałam - następnym razem wypróbuję (a tak w ogóle, to jak długo można przechowywać zamrożone białka?)