wtorek, 1 lipca 2014

Chleb ze słonecznikiem i płatkami owsianymi na zakwasie

Wspominałam już, że znalazłam swój ulubiony przepis na chleb na zakwasie - chleb polski. Od czasu do czasu potrzebujemy jednak odmiany i próbuję nowych przepisów. Tym razem wybrałam ten, znaleziony u Pieczarki Mysi. Ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Jest lekko kwaśny i wilgotny. Najlepiej kroił się drugiego dnia po upieczeniu, wcześniej środek nieco się rozmazywał i zostawiał ślady na nożu. Po ustabilizowaniu miąższu nie miałam już do niego żadnych zarzutów.




Składniki (na blachę o wymiarach 30x12 cm)
na zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego 8-10 godzin wcześniej)
  • 200 g mąki żytniej typ720
  • 170 ml wody
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce, w której będzie potem wyrabiany chleb. Miskę przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej naokoło 12 godzin.

na ciasto właściwe:
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej
  • 350 g wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka pestek słonecznika
Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren) i wymieszać ręką, łyżką lub mikserem. Na końcu dodać płatki owsiane i słonecznik. Dobrze wyrobić.
Miskę przykryć i odstawić na około 1,5 godziny.
Formę do pieczenia natłuścić i obsypać mąką. Przełożyć ciasto chlebowe, wierzch posypać lekko mąką i dłonią wyrównać wierzch. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i podejdzie do brzegów formy wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 15 minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 190 st.C i piec jeszcze przez 45-50 minut.

1 komentarz:


  1. Gość: Picante Jalapeno, *.ip.netia.com.pl
    2014/07/01 10:09:28
    Świetny chlebek!
    kabamaiga
    2014/07/01 12:37:46
    CHyba się wciągnęłaś na dobre.
    Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
    2014/07/01 18:33:04
    taki chlebek jest naj lepszy i najsmaczniejszy ,pieknie wyglada :)
    pieczarka_mysia
    2014/07/02 06:45:28
    Oj, aż załuję, że nie mogę być u Ciebie na śniadanku ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń