Wspominałam już, że znalazłam swój ulubiony przepis na chleb na zakwasie - chleb polski. Od czasu do czasu potrzebujemy jednak odmiany i próbuję nowych przepisów. Tym razem wybrałam ten, znaleziony u Pieczarki Mysi.
Ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. Jest lekko kwaśny i wilgotny.
Najlepiej kroił się drugiego dnia po upieczeniu, wcześniej środek nieco
się rozmazywał i zostawiał ślady na nożu. Po ustabilizowaniu miąższu nie
miałam już do niego żadnych zarzutów.
Składniki (na blachę o wymiarach 30x12 cm)
na zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego 8-10 godzin wcześniej)
- 200 g mąki żytniej typ720
- 170 ml wody
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać w
misce, w której będzie potem wyrabiany chleb. Miskę przykryć i odstawić w
temperaturze pokojowej naokoło 12 godzin.
na ciasto właściwe:
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 100 g mąki pszennej
- 350 g wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka pestek słonecznika
Następnego dnia do wyrośniętego zaczynu
dodać resztę składników na ciasto właściwe (oprócz ziaren) i wymieszać
ręką, łyżką lub mikserem. Na końcu dodać płatki owsiane i słonecznik.
Dobrze wyrobić.
Miskę przykryć i odstawić na około 1,5 godziny.
Miskę przykryć i odstawić na około 1,5 godziny.
Formę do pieczenia natłuścić i obsypać
mąką. Przełożyć ciasto chlebowe, wierzch posypać lekko mąką i dłonią
wyrównać wierzch. Formę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na
około 3 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość i podejdzie do
brzegów formy wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 15
minutach pieczenia temperaturę zmniejszyć do 190 st.C i piec jeszcze
przez 45-50 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Picante Jalapeno, *.ip.netia.com.pl
2014/07/01 10:09:28
Świetny chlebek!
kabamaiga
2014/07/01 12:37:46
CHyba się wciągnęłaś na dobre.
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/07/01 18:33:04
taki chlebek jest naj lepszy i najsmaczniejszy ,pieknie wyglada :)
pieczarka_mysia
2014/07/02 06:45:28
Oj, aż załuję, że nie mogę być u Ciebie na śniadanku ;)
Pozdrawiam!