niedziela, 13 lipca 2014

Greckie bułki z serem feta - Tiropsomo

Przepyszne bułki, które zasmakują wszystkim lubiącym ser feta. Puszyste, mięciutkie i delikatnie słone. Ja zrobiłam wersję bez modyfikacji, bo chciałam, żeby jadł je także Starszak, który fetę lubi ale bez dodatków. Jednak ser rozsmarowany na bułkach można posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami, czy oliwkami. Możecie je dopasować do własnych smaków.
Bułki upiekłam w ramach kolejnej edycji Wypiekania na śniadanie. Tym razem skorzystaliśmy z przepisu Liski.


greckie bułki z serem feta

Składniki (na 4 duże bułki):
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 20 g drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 120 ml letniego mleka
  • 200 g sera feta (rozgniecionego widelcem)
  • 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania)
  • sezam do posypania

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem lub polać miodem, dodać wodę i wymieszać na zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie dodać sól, olej i mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Miskę ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 6x23 cm i grubości 3 mm. Na środku rozsmarować ser. Brzegi prostokątów zlepić tworząc wałek. Każdy wałek zwinąć w kształt ślimaka. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć i odstawić do napuszenia na 40 minut.
Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec przez około 30-35 minut, do zrumienienia.


greckie bułki z serem feta


Razem ze mną piekli autorzy blogów:
  1. Małe kulinaria
  2. Moje domowe kucharzenie...
  3. Moje Małe Czarowanie
  4. Blue Hipopotam
  5. Ala piecze i gotuje
  6. Fabryka Kulinarnych Inspiracji
  7. Stylowa kuchnia
  8. Moja kulinarna przygoda
  9. Matka Wariatka
  10. Zielenina
  11. Smaki Alzacji
  12. Czary-gary w kuchni
  13. Buszująca w kuchni
  14. Kulinarne przygody Gatity

1 komentarz:


  1. Gość: Ewelina, *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
    2014/07/14 09:08:13
    Wspaniałe buły, kuszą nie tylko zapachem, ale i smakiem. Dziękuję za wspólne wypiekanie:)
    Gość: Kulinarne przygody Gatity, *.internetdsl.tpnet.pl
    2014/07/14 10:00:25
    Piękne :) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku !
    Gość: Justyna, *.play-internet.pl
    2014/07/14 11:28:27
    Cudne, dzięki za wspólny wypiek.
    Gość: Dorota Owczarek, *.lodz.mm.pl
    2014/07/14 19:33:03
    Piękne i pyszne bułeczki, dziękuje za wspólny czas :-)
    Gość: magdam, *.play-internet.pl
    2014/07/15 00:32:17
    Śliczne, dziękuję za wspólne wypiekanie :-)
    Gość: Gosia, *.centertel.pl
    2014/07/15 12:30:23
    Super pomysł na bułeczki, muszę spróbować, ja tylko zamiast fety wole ser bałkański (np.z lidla), jest trochę mniej słony :)
    Gość: Alina W, *.leon.com.pl
    2014/07/15 22:18:36
    super bułki a jakie pyszne, dziękuję za wspólne wypiekanie

    OdpowiedzUsuń