Kotlety mielone każdy zna i każdy ma
na nie swój sposób. Na przykład ja, idąc w ślady mojej mamy czasem
dodaję do nich wędzony boczek, który nadaje im lekkiego aromatu wędzonki
i sprawia, że kotlety nie są suche. Tym razem jednak postanowiłam
odmienić je jeszcze inaczej. Do środka każdego kotleta włożyłam podłużny
pomidor koktajlowy. Takie kotlety ładnie wyglądały i przed i po
przekrojeniu, a pomidorki dodały im nie tylko koloru, ale też
soczystości. No i dla domowników, którzy nie wiedzieli o tym dodatku
były smaczną niespodzianką :)
Składniki (na 8 kotletów):
- 400-450 g mięsa wieprzowego (łopatki lub chudego karczku)
- 1 kajzerka (namoczona w wodzie i odciśnięta)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- po sporej szczypcie suszonej kolendry i tymianku
- sól i pieprz
- 8 podłużnych pomidorów koktajlowych
- bułka tarta do obtoczenia
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i
zmielić razem z odciśniętą bułką oraz czosnkiem. Dodać roztrzepane
jajko i przyprawy, wyrobić dokładnie na lepiącą masę. Podzielić ją na
osiem równych części. Każdą część masy mięsnej lekko spłaszczyć na
dłoni, ułożyć umyty wcześniej pomidor i oblepić dokładnie masą. Każdy
tak przygotowany kotlet obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano z każdej strony.
Kotlety podałam z gotowanymi ziemniakami i sałatką z pomidorów, sałaty, papryki i cebuli skropioną oliwą.
OdpowiedzUsuńGość: Iwona, *.szczecin.mm.pl
2014/08/05 22:15:13
A to ciekawy przepis, lubię z mozarellą,a pomidorek jest miłym zaskoczeniem :)