Wspaniały letni, kolorowy i orzeźwiający
placek. Słodka beza doskonale pasuje do kwaskowych porzeczek. Bałam
się, że beza może się okazać nie trwała, ale dobrze utrzymała się na
cieście nawet przez 3 dni, oczywiście przechowywanym w lodówce, więc
można takie ciasto upiec wcześniej, nie trzeba w planowanym dniu
podania.
Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 4/2012.
Składniki (na formę 24x24 cm mierzone od góry):
na ciasto:
- 100 g masła
- 75 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
ponadto:
- 3 łyżki konfitury z porzeczek (zastąpiłam dżemem truskawkowym z kiwi)
- 300 g czerwonych porzeczek
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i
żółtkami na puszystą masę. Wciąż mieszając dodawać po łyżce mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być zwarte i dać się
rozwałkować lub ugnieść palcami w formie.
Blachę natłuścić, wyłożyć ciastem
formując ok. 1 cm brzeg. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 10 minut.
W tym czasie z białek ze szczyptą soli
ubić sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać
cukier. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser,
wsypać wiórki kokosowe i wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.
Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.
Ciasto posmarować konfiturą lub dżemem, posypać porzeczkami. Na wierzch gorącego ciasta wyłożyć kokosową pianę, nie wyrównywać wierzchu i zostawić "fale". Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30-35 minut, do zarumienienia bezy.
Ciasto posmarować konfiturą lub dżemem, posypać porzeczkami. Na wierzch gorącego ciasta wyłożyć kokosową pianę, nie wyrównywać wierzchu i zostawić "fale". Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30-35 minut, do zarumienienia bezy.
OdpowiedzUsuńgrazyna2212
2014/07/14 12:20:28
Beza wyszła uroczo a w dodatku kokosowa :) mniam, lubię to :)
wiosenka27
2014/07/14 19:26:07
Wspaniałe połączenie. Próbowałam w ubiegłym roku:)
piegusek1976
2014/07/16 22:51:23
alez cudnie wygląda! u mnie w tym roku porzeczek malutko bo mam młode krzaczki ale może poproszę sąsiadkę o porcje na ciasto bo wygląda naprawdę kusząco:) pozdrawiam
precelia
2014/07/22 20:02:27
Same pyszności u Ciebie Edytko!