poniedziałek, 14 lipca 2014

Placek porzeczkowy z kokosową bezą

Wspaniały letni, kolorowy i orzeźwiający placek. Słodka beza doskonale pasuje do kwaskowych porzeczek. Bałam się, że beza może się okazać nie trwała, ale dobrze utrzymała się na cieście nawet przez 3 dni, oczywiście przechowywanym w lodówce, więc można takie ciasto upiec wcześniej, nie trzeba w planowanym dniu podania.
Przepis z magazynu "Sól i pieprz" nr 4/2012.



Składniki (na formę 24x24 cm mierzone od góry):
na ciasto:
  • 100 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na bezę:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
ponadto:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Wciąż mieszając dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być zwarte i dać się rozwałkować lub ugnieść palcami w formie.
Blachę natłuścić, wyłożyć ciastem formując ok. 1 cm brzeg. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 10 minut.
W tym czasie z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać cukier. Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Wyłączyć mikser, wsypać wiórki kokosowe i wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.
Ciasto wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 st.C.
Ciasto posmarować konfiturą lub dżemem, posypać porzeczkami. Na wierzch gorącego ciasta wyłożyć kokosową pianę, nie wyrównywać wierzchu i zostawić "fale". Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30-35 minut, do zarumienienia bezy.



1 komentarz:


  1. grazyna2212
    2014/07/14 12:20:28
    Beza wyszła uroczo a w dodatku kokosowa :) mniam, lubię to :)
    wiosenka27
    2014/07/14 19:26:07
    Wspaniałe połączenie. Próbowałam w ubiegłym roku:)
    piegusek1976
    2014/07/16 22:51:23
    alez cudnie wygląda! u mnie w tym roku porzeczek malutko bo mam młode krzaczki ale może poproszę sąsiadkę o porcje na ciasto bo wygląda naprawdę kusząco:) pozdrawiam
    precelia
    2014/07/22 20:02:27
    Same pyszności u Ciebie Edytko!

    OdpowiedzUsuń