Uwielbiam takie dania, które właściwie
same się robią. I chociaż większość takich potraw trzeba przygotować w
piekarniku, a w czasie upału dodatkowe ogrzewanie w kuchni nie jest mile
widziane, to jednak warto się poświęcić, a kuchnię zawsze można zamknąć
;)
Danie bardzo nam smakowało. Mięso z
zewnątrz było ładnie przypieczone, a w środku miękkie, ziemniaki
aromatyczne, a pomidorki koktajlowe dodawały całości świeżości i
orzeźwienia.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 10/2010 i tym razem to ja zaprosiłam Karolinę i Malwinę do jego wspólnego przygotowania. Dziewczyny, mam nadzieję, że u Was było równie smakowicie :)
Składniki (na 4 porcje):
- 8 małych udek z kurczaka (tzw. pałek)
- 600 g małych młodych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki łagodnego ketchupu
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- duża garść posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka, dymka, szałwia, lubczyk, szczypiorek)
- sól i pieprz
- 3 gałązki pomidorów koktajlowych
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego (zastąpiłam gorącą wodą)
Mięso umyć i osuszyć. Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać i pokroić w plasterki.
Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ketchup zagotować z 3 łyżkami oleju i
sosem sojowym. Lekko przestudzić, dodać miód i wymieszać. Obficie
posmarować udka. Ziemniaki i cebulę ułożyć między kawałkami mięsa, a
wierzch potrawy posmarować resztą sosu. Posiekaną zieleninę wymieszać z
pozostałą łyżką oleju i polać udka.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) i piec przez 40 minut. Następnie
dodać pomidory koktajlowe i gorącą wodę lub bulion (płyn musi być
gorący, żeby forma nie pękła podczas dolewania). Zapiekać jeszcze przez
około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/07/08 10:03:38
Hihi, ale nam się wstęp napisał.
Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
2014/07/08 11:39:34
Prezentuje się pysznieee ,super.
wedelka
2014/07/08 14:25:28
Fajny pomysł :)
wedith
2014/07/09 07:51:46
Pysznie wygląda!
Gość: Zofiana, *.net.hawetelekom.pl
2014/07/09 19:43:51
Tak smacznie to wygląda, aż nabrałam apetytu :)
zjedz_mnie
2014/07/17 11:11:10
Apetyczne, a te pomidorki, mniam... warto włączyć piekarnik, nawet w upał :)
precelia
2014/07/22 19:56:54
Wspaniałe danie, wypróbowałam i bardzo nam smakowało :) Polecam!
Gość: kamil, *.toya.net.pl
2015/03/29 21:13:04
Bardzo dobry przepis! Polecam.
Gość: jagoda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/02/05 13:30:32
superowo wygląda
Gość: Kaska, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/08/15 22:15:40
Wypróbowałam dziś. Było przepyszne. Danie zagości na pewno częściej na moim stole.