wtorek, 8 lipca 2014

Udka pieczone z ziemniakami i pomidorami

Uwielbiam takie dania, które właściwie same się robią. I chociaż większość takich potraw trzeba przygotować w piekarniku, a w czasie upału dodatkowe ogrzewanie w kuchni nie jest mile widziane, to jednak warto się poświęcić, a kuchnię zawsze można zamknąć ;)
Danie bardzo nam smakowało. Mięso z zewnątrz było ładnie przypieczone, a w środku miękkie, ziemniaki aromatyczne, a pomidorki koktajlowe dodawały całości świeżości i orzeźwienia.
Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 10/2010 i tym razem to ja zaprosiłam Karolinę i Malwinę do jego wspólnego przygotowania. Dziewczyny, mam nadzieję, że u Was było równie smakowicie :)

 



Składniki (na 4 porcje):
  • 8 małych udek z kurczaka (tzw. pałek)
  • 600 g małych młodych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • duża garść posiekanej zieleniny (u mnie pietruszka, dymka, szałwia, lubczyk, szczypiorek)
  • sól i pieprz
  • 3 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (zastąpiłam gorącą wodą)

Mięso umyć i osuszyć. Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać i pokroić w plasterki.
Udka ułożyć w naczyniu do zapiekania. Oprószyć solą i pieprzem. Posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ketchup zagotować  z 3 łyżkami oleju i sosem sojowym. Lekko przestudzić, dodać miód i wymieszać. Obficie posmarować udka. Ziemniaki i cebulę ułożyć między kawałkami mięsa, a wierzch potrawy posmarować resztą sosu. Posiekaną zieleninę wymieszać z pozostałą łyżką oleju i polać udka.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem 180 st.C) i piec przez 40 minut. Następnie dodać pomidory koktajlowe i gorącą wodę lub bulion (płyn musi być gorący, żeby forma nie pękła podczas dolewania). Zapiekać jeszcze przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.



1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/07/08 10:03:38
    Hihi, ale nam się wstęp napisał.
    Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
    2014/07/08 11:39:34
    Prezentuje się pysznieee ,super.
    wedelka
    2014/07/08 14:25:28
    Fajny pomysł :)
    wedith
    2014/07/09 07:51:46
    Pysznie wygląda!
    Gość: Zofiana, *.net.hawetelekom.pl
    2014/07/09 19:43:51
    Tak smacznie to wygląda, aż nabrałam apetytu :)
    zjedz_mnie
    2014/07/17 11:11:10
    Apetyczne, a te pomidorki, mniam... warto włączyć piekarnik, nawet w upał :)
    precelia
    2014/07/22 19:56:54
    Wspaniałe danie, wypróbowałam i bardzo nam smakowało :) Polecam!
    Gość: kamil, *.toya.net.pl
    2015/03/29 21:13:04
    Bardzo dobry przepis! Polecam.
    Gość: jagoda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2016/02/05 13:30:32
    superowo wygląda
    Gość: Kaska, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2018/08/15 22:15:40
    Wypróbowałam dziś. Było przepyszne. Danie zagości na pewno częściej na moim stole.

    OdpowiedzUsuń