wtorek, 2 września 2014

Babka z cukinią i orzechami marmurkowa

Kolejną obowiązkową pozycją w naszym jesiennym jadłospisie jest ciasto z cukinią. Co roku z innego przepisu. Tym razem do ciasta oprócz cukinii dodałam orzechy laskowe i kakao. Ciasto jest wilgotne, jak każde z dodatkiem warzyw, dość ciężkie, ale bardzo, bardzo dobre. Już jednym kawałkiem można zaspokoić apetyt na coś słodkiego, a w przypadku tego ciasta to zaleta, bo dzięki cukinii dość długo pozostaje świeże. Kolejną zaletą jest to, że wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, a więc nie ma potrzeby używania miksera.




Składniki:
  • 400 g cukinii (młodej, z miękką skórką)
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 200 ml oleju
  • 100 g orzechów laskowych (mogą być mielone, ja starłam je w maszynce na dużych oczkach)
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach (bez obierania, chyba że cukinia jest duża i ma twardą skórkę).

W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i orzechy. Dodać cukinię, wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Wlać do dużej miski, wymieszać łyżką do połączenia składników.
2/3 ciasta przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. do pozostałego ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy na jasne ciasto. Można dodatkowo przemieszać trzonkiem łyżki lub widelca.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-55 minut.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2014/09/02 13:17:13
    Idealna:) .... uwielbiam wilgotne babki Kochana:) Buziaki
    kabamaiga
    2014/09/02 17:16:39
    Świetne. Ja to chyba najbardziej lubię takie ciasta, przy których nic nie trzeba robić :)
    majanaboxing
    2014/09/03 21:41:47
    Wygląda pysznie! Z cukinią ciasta są fajne, takie wilgotne.
    Pozdrowienia :)
    gin86
    2014/09/04 17:16:25
    Mniam, wygląda smakowicie :)
    Gość: unblack sister, 151.65.9.*
    2015/05/09 19:31:51
    Bardzo smaczna babka i zdrowa :) Synek i mąż byli zadowoleni ;) Dzięki za przepis
    bialyobrus.blogspot.it/2015/05/babka-marmurkowa-z-cukinia-i-orzechami.html

    OdpowiedzUsuń