Kolejną obowiązkową pozycją w naszym
jesiennym jadłospisie jest ciasto z cukinią. Co roku z innego przepisu.
Tym razem do ciasta oprócz cukinii dodałam orzechy laskowe i kakao.
Ciasto jest wilgotne, jak każde z dodatkiem warzyw, dość ciężkie, ale
bardzo, bardzo dobre. Już jednym kawałkiem można zaspokoić apetyt na coś
słodkiego, a w przypadku tego ciasta to zaleta, bo dzięki cukinii dość
długo pozostaje świeże. Kolejną zaletą jest to, że wszystkie składniki
wystarczy wymieszać łyżką, a więc nie ma potrzeby używania miksera.
Składniki:
- 400 g cukinii (młodej, z miękką skórką)
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate)
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 jajka
- 200 ml oleju
- 100 g orzechów laskowych (mogą być mielone, ja starłam je w maszynce na dużych oczkach)
- 1 łyżka ciemnego kakao
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach (bez obierania, chyba że cukinia jest duża i ma twardą skórkę).
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i orzechy. Dodać cukinię, wymieszać.
W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Wlać do dużej miski, wymieszać łyżką do połączenia składników.
2/3 ciasta przełożyć do formy babkowej
natłuszczonej i obsypanej tartą bułką. do pozostałego ciasta dodać kakao
i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy na jasne ciasto. Można
dodatkowo przemieszać trzonkiem łyżki lub widelca.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-55 minut.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2014/09/02 13:17:13
Idealna:) .... uwielbiam wilgotne babki Kochana:) Buziaki
kabamaiga
2014/09/02 17:16:39
Świetne. Ja to chyba najbardziej lubię takie ciasta, przy których nic nie trzeba robić :)
majanaboxing
2014/09/03 21:41:47
Wygląda pysznie! Z cukinią ciasta są fajne, takie wilgotne.
Pozdrowienia :)
gin86
2014/09/04 17:16:25
Mniam, wygląda smakowicie :)
Gość: unblack sister, 151.65.9.*
2015/05/09 19:31:51
Bardzo smaczna babka i zdrowa :) Synek i mąż byli zadowoleni ;) Dzięki za przepis
bialyobrus.blogspot.it/2015/05/babka-marmurkowa-z-cukinia-i-orzechami.html