Kupiłam wczoraj śliwki, ale bez
specjalnego planu co z nich zrobię. Chociaż, jak już kiedyś napisałam,
nie wyobrażam sobie niedzieli bez domowego ciasta, właściwie oczywiste
było, że i tak wylądują w cieście. I tak się stało. Wykorzystałam to, co
akurat miałam w domu i zamiast masła czy oleju ciasto utarłam na
śmietance kremówce, a wierzch posypałam granolą, bo zapomniałam, że
płatki migdałowe skończyły. Miałam trochę obaw, czy granola się nie
przypali, ale mam piekarnik gazowy, który grzeje tylko z dołu, a śliwki
oddały podczas pieczenia trochę soku, więc nic takiego się nie stało.
Ciasto jest miękkie i puszyste, a chrupiąca granola kontrastuje z
miękkimi śliwkami.
Składniki (na blachę 30x22 cm):
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 szklanka śmietany kremówki 30% (250 ml)
- 2 szklanki cukru (u mnie pół na pół puder i drobny do wypieków)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka skórki startej skórki cytrynowej
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
do posypania:
- 3 łyżki granoli lub płatki migdałowe lub posiekane orzechy
Śliwki umyć, osuszyć, każdą przekroić na pół i usunąć pestkę.
Do dużej miski wlać śmietanę, wsypać
cukier i cukier z wanilią oraz skórkę z cytryny i ubijać przez dwie
minuty. Następnie nie przerywając miksowania dodać jajka i po łyżce
wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość utrzeć na
gładkie ciasto.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,
nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Można je lekko
wcisnąć w ciasto. Wierzch ciasta posypać granolą lub płatkami albo
orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2014/09/06 14:36:00
Ja dziś upiekłam dwa więc o trzecim nie mam mowy ale patent z granolą warto zapiekać:)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/09/06 18:28:45
z granolą nie kombinowałam :) wyglada pysznie i brzmi bardzo ciekawie :)
Gość: Evi, *.sileman.net.pl
2014/09/08 11:09:13
Bardzo udany eksperyment :).
Gość: Zofiana, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/08 16:51:49
Ciasta z granolą jeszcze chyba nie jadłam.
Wygląda apetycznie
Gość: Premiumplus, *.kkibci.pl
2014/09/15 11:40:22
Ja ze śliwkami uwielbia drożdzowy placek z kruszonka! :) Mniam!
Gość: Malgosia, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2014/09/21 08:40:43
Upiekłam ciasto z 1 szkl. zwykłego cukru , Wyszło pyszne .