piątek, 5 września 2014

Pasta do kanapek z cukinii

Przepis na tą pastę zobaczyłam u Doroty i już następnego dnia zrobiłam. Mąż stwierdził, że smakuje jak bigos na zimno, tylko boczku brakuje ;)

Najbardziej smakowała nam nie z chlebem, a z waflami ryżowymi i grzankami. Takie chrupiące dodatki bardzo dobrze się sprawdziły.



Składniki:
  • 1 średnia cukinia (u mnie żółta)
  • 3 średnie cebule
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia

Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach (jeśli jest młoda, to nie trzeba obierać, ani usuwać nasionek), dodać do cebuli razem z posiekaną papryczką i dusić mieszając, aż sok odparuje, a warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat, cukier, sól i pieprz i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać po ostudzeniu, chociaż na ciepło też jest dobra.

1 komentarz:


  1. dorotasmakuje
    2014/09/05 15:03:02
    haha bigos - niezłe podsumowanie :)
    kabamaiga
    2014/09/05 17:18:41
    No to teraz nie wiem czy dobra, czy też nie :)
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2014/09/05 21:19:36
    a papryczkę w którym momencie trzeba dodać? z cukinią?
    edyta_rosner
    2014/09/06 00:05:47
    Asiu tak, papryczkę należy dodać razem z cukinią. Dziękuję za zwrócenie uwagi, przepis już poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń