czwartek, 18 września 2014

Kurczak z boczkiem i pieczarkami w białym winie

Tak przygotowany kurczak to propozycja dla tych, którzy lubią dania nie wymagające używania dużej ilości naczyń i nie pochłaniających dużej ilości czasu do ich przygotowania. Jeśli macie garnek lub patelnię, która nadaje się do użytku w piekarniku, będzie idealnie, jeśli nie, możecie mięso podsmażyć na patelni, a potem przełożyć je razem z pozostałymi składnikami do naczynia żaroodpornego i w nim zapiec potrawę.



 Garnek aluminiowy do smażenia i pieczenia ze sklepu Westwing Home and Living 
Składniki:
  • 2 filety z kurczaka (1 podwójny)
  • 150 g chudego wędzonego boczku
  • 250 g niedużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki białego wina (zastąpiłam wódką Dębową)
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na dwa lub trzy plastry (to zależy od ich wielkości) i z każdej strony przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w garnku lub patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku*. Boczek zdjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć z obu stron mięso. Dołożyć usmażony wcześniej boczek, pokrojoną w piórka cebulę oraz oczyszczone pieczarki (jeśli są duże, można je przekroić na połówki, lub ćwiartki). Całość zalać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40 minut.
Naczynie wyjąć z piekarnika, sos zagęścić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i mąką (przed dodaniem do całości, śmietanę należy zahartować łyżką gorącego sosu z patelni). Posypać świezymi siekanymi ziołami i wstawić do piekarnika jeszcze na około 5 minut.
Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem, lub ryżem.



* Jeśli nie macie garnka nadającego się do gotowania i pieczenia w piekarniku możecie usmażyć boczek i mięso na patelni, a potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi składnikami i w nim zapiec potrawę.

1 komentarz:


  1. Gość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
    2014/09/18 13:08:56
    Kupuję! Uwielbiam takie dania. Prosto i pysznie, no i z boczkiem :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/09/18 15:19:48
    Edytko obłedny obiad małym nakładem pracy:) Buziaki
    kabamaiga
    2014/09/18 21:35:53
    Edytko obłędne danie. A, że garnka zazdroszczę to wiesz. Szkoda, że u mnie nie będzie działał :(
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/09/19 19:09:46
    ależ to danie jest w sam raz dla mojej rodzinki:) nasze smaki!!
    panna_malwinna
    2014/09/25 14:33:14
    Edytko, stworzyłaś danie idealne dla mojego Połówka. Smakowałoby mu na pewno.
    Gość: Marta, *.internetdsl.tpnet.pl
    2014/10/03 11:48:40
    Trzeba mieć talent do gotowania :)
    Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/01/08 22:28:17
    Czy można pominąć alkohol czy znacząco wpłynie to na smak całego dania?
    edyta_rosner
    2015/01/09 16:33:06
    Aniu wino można zastąpić bulionem warzywnym lub wodą. Wino zostawia swój smak w całej potrawie, kiedy alkohol wyparuje, ale bez niego też będzie dobre, choć na pewno nieco inne, pewnie łagodniejsze.
    Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/01/10 19:28:19
    Świetnie, dziękuję za odpowiedź! Chciałam zrobić to danie dla całej rodziny, bo wygląda przepysznie, ale wolałabym dzieciom nie podawać alkoholu ;)

    OdpowiedzUsuń