Tak przygotowany kurczak to propozycja
dla tych, którzy lubią dania nie wymagające używania dużej ilości naczyń
i nie pochłaniających dużej ilości czasu do ich przygotowania. Jeśli
macie garnek lub patelnię, która nadaje się do użytku w piekarniku,
będzie idealnie, jeśli nie, możecie mięso podsmażyć na patelni, a potem
przełożyć je razem z pozostałymi składnikami do naczynia żaroodpornego i
w nim zapiec potrawę.
Garnek aluminiowy do smażenia i pieczenia ze sklepu Westwing Home and Living
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (1 podwójny)
- 150 g chudego wędzonego boczku
- 250 g niedużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki białego wina (zastąpiłam wódką Dębową)
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz
Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na
dwa lub trzy plastry (to zależy od ich wielkości) i z każdej strony
przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć w
garnku lub patelni nadającej się do pieczenia w piekarniku*. Boczek
zdjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć z obu stron mięso. Dołożyć
usmażony wcześniej boczek, pokrojoną w piórka cebulę oraz oczyszczone
pieczarki (jeśli są duże, można je przekroić na połówki, lub ćwiartki).
Całość zalać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec
przez około 40 minut.
Naczynie wyjąć z piekarnika, sos
zagęścić śmietaną wymieszaną ze szczyptą soli i mąką (przed dodaniem do
całości, śmietanę należy zahartować łyżką gorącego sosu z patelni).
Posypać świezymi siekanymi ziołami i wstawić do piekarnika jeszcze na
około 5 minut.
Podawać ze świeżym, chrupiącym pieczywem, lub ryżem.
* Jeśli nie macie garnka nadającego się do gotowania i pieczenia w piekarniku możecie usmażyć boczek i mięso na patelni, a potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego razem z pozostałymi składnikami i w nim zapiec potrawę.
OdpowiedzUsuńGość: Gutek, *.warszawa.vectranet.pl
2014/09/18 13:08:56
Kupuję! Uwielbiam takie dania. Prosto i pysznie, no i z boczkiem :)
jolantaszyndlarewicz
2014/09/18 15:19:48
Edytko obłedny obiad małym nakładem pracy:) Buziaki
kabamaiga
2014/09/18 21:35:53
Edytko obłędne danie. A, że garnka zazdroszczę to wiesz. Szkoda, że u mnie nie będzie działał :(
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/09/19 19:09:46
ależ to danie jest w sam raz dla mojej rodzinki:) nasze smaki!!
panna_malwinna
2014/09/25 14:33:14
Edytko, stworzyłaś danie idealne dla mojego Połówka. Smakowałoby mu na pewno.
Gość: Marta, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/10/03 11:48:40
Trzeba mieć talent do gotowania :)
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/08 22:28:17
Czy można pominąć alkohol czy znacząco wpłynie to na smak całego dania?
edyta_rosner
2015/01/09 16:33:06
Aniu wino można zastąpić bulionem warzywnym lub wodą. Wino zostawia swój smak w całej potrawie, kiedy alkohol wyparuje, ale bez niego też będzie dobre, choć na pewno nieco inne, pewnie łagodniejsze.
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/10 19:28:19
Świetnie, dziękuję za odpowiedź! Chciałam zrobić to danie dla całej rodziny, bo wygląda przepysznie, ale wolałabym dzieciom nie podawać alkoholu ;)