Z tym migdałowym spodem to chyba nie
całkiem prawda, bo chociaż sernik piecze się na cieście, to kroi i
podaje się go odwrócony do góry nogami, ciastem na wierzchu. Wygląda jak
babka, smakuje jak sernik. Takie dwa w jednym.
Smakuje rewelacyjnie, właśnie dzięki
migdałom, a wyglądem zachęci do spróbowania nawet niejadki. Wszystkim w
naszej rodzinie bardzo smakuje, nawet dzieci chętnie sięgają nie tylko
po jeden kawałek, ale i po dokładkę.
Składniki (na formę o średnicy 24 cm)
na ciasto migdałowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 2 jajka
- 100 g mielonych migdałów
na masę serową:
- 500 g białego półtłustego twarogu
- 1 opakowanie (150 g) kremowego serka
- 3/4 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 4 jajka
- 1 łyżka ciemnego kakao
Przygotować ciasto:
w dużej misce rozetrzeć miękkie masło, dodać cukier, mąkę i jajka, utrzeć. Wsypać mielone migdały i jeszcze raz zmiksować. Tortownicę z wkładką z kominem wysmarować masłem. Wylepić ciastem jej dno i boki jak na zdjęciu (ciasto jest nieco lepiące, więc dobrze jest natłuścić masłem dłonie). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę.
w dużej misce rozetrzeć miękkie masło, dodać cukier, mąkę i jajka, utrzeć. Wsypać mielone migdały i jeszcze raz zmiksować. Tortownicę z wkładką z kominem wysmarować masłem. Wylepić ciastem jej dno i boki jak na zdjęciu (ciasto jest nieco lepiące, więc dobrze jest natłuścić masłem dłonie). Formę z ciastem włożyć do lodówki na godzinę.
Przygotować masę serową:
masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twaróg przeciśnięty przez praskę i serek kremowy. Następnie dodać jajka, cukier, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną.
masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać po łyżce twaróg przeciśnięty przez praskę i serek kremowy. Następnie dodać jajka, cukier, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną.
Połowę masy serowej przełożyć do formy z
ciastem. Do reszty dodać kakao i dokładnie zmiksować. Przełożyć na
jasną masę i przemieszać trzonkiem łyżki czy widelca tworząc marmurek.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawić na około 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć, po lekkim przestygnięciu zdjąć obręcz. Kiedy ciasto całkiem ostygnie albo będzie jeszcze tylko delikatnie ciepłe do góry formy przyłożyć talerz i odwrócić go razem z formą do góry nogami, żeby ciasto zsunęło się na talerz. Kroić dopiero kiedy ciasto zupełnie wystygnie.
Po upieczeniu ciasto zostawić na około 15 minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjąć, po lekkim przestygnięciu zdjąć obręcz. Kiedy ciasto całkiem ostygnie albo będzie jeszcze tylko delikatnie ciepłe do góry formy przyłożyć talerz i odwrócić go razem z formą do góry nogami, żeby ciasto zsunęło się na talerz. Kroić dopiero kiedy ciasto zupełnie wystygnie.
OdpowiedzUsuńGość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/09/28 18:20:12
ale mi narobiłaś ochoty!!
krystyna911
2014/09/29 05:31:13
super wygląda :)
kabamaiga
2014/09/29 16:55:34
Świetny, ale chyba nie mam takiej formy. Babkową tylko.
majanaboxing
2014/09/30 07:44:06
Bardzo fajny pomysł! Takiego serniczka nie robiłam i nie jadłam.
Pozdrawiam:)
gin86
2014/09/30 19:56:35
Ekstra, takiego sernika to ja jeszcze nie widziałam :)
jolantaszyndlarewicz
2014/10/02 12:06:48
Nie mam niestety takiej formy, ale pomysl po prostu fantastyczny:)
Gość: ania, *.zicom.pl
2014/12/06 12:29:53
Zrobiłam i mam problem. Warstwa ciasta jest krucha trudna do przekrojenia. Może za dużo mąki. Pomóż proszę
edyta_rosner
2014/12/06 23:46:23
Aniu schowaj ciasto do lodówki i odczekaj do jutra z krojeniem. Przez noc ciasto powinno nabrać nieco wilgoci od sera i już bez problemu się kroić.