Jeśli chcę upiec ciasto z owocami, wiem,
że najchętniej zostanie zjedzone takie, które ma na wierzchu kruszonkę.
Zresztą wcale się moim chłopakom nie dziwię, bo sama takie najbardziej
lubię. Tym razem wersja gruszkowo-jabłkowa. Szybko znikająca.
Składniki (na formę 30x22 cm):
- 1 kg gruszek
- 1/2 kg jabłek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- sok z cytryny do polania owoców
Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz jajka i zagnieść gładkie
ciasto. Oderwać 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na
około 10 minut. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej
blachy. Na cieście ułożyć owoce, a na wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w
zamrażalniku.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po ostudzeniu, a przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
Po ostudzeniu, a przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńGość: Lena, *.dynamic.mm.pl
2014/09/30 09:53:52
Pyszne połączenie jabłek i gruszek, i ta kruszonka :)
kabamaiga
2014/09/30 17:58:22
Dzisiaj wreszcie kupiłam gruszki z myślą o jakimś cieście właśnie.
Gość: Mirka, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/09/30 18:52:36
Muszę takie przygotować!
jolantaszyndlarewicz
2014/10/02 12:07:59
U nas tez takie ciasta z kruszonką znikaja w oka mgnieniu .... tylko Olek na owoce psioczy:)
PS. Kochana czy Ty wiesz, że zakładka do ksiązki jest w ciągłym użyciu:)