wtorek, 30 września 2014

Ciasto z gruszkami i jabłkami pod kruszonką

Jeśli chcę upiec ciasto z owocami, wiem, że najchętniej zostanie zjedzone takie, które ma na wierzchu kruszonkę. Zresztą wcale się moim chłopakom nie dziwię, bo sama takie najbardziej lubię. Tym razem wersja gruszkowo-jabłkowa. Szybko znikająca. 




Składniki (na formę 30x22 cm):
  • 1 kg gruszek
  • 1/2 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • sok z cytryny do polania owoców
Gruszki i jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki i skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem, dodać cukier puder oraz jajka i zagnieść gładkie ciasto. Oderwać 1/3 ciasta, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Pozostałą częścią ciasta wyłożyć dno natłuszczonej blachy. Na cieście ułożyć owoce, a na wierzch zetrzeć ciasto schłodzone w zamrażalniku.
Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po ostudzeniu, a przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. Gość: Lena, *.dynamic.mm.pl
    2014/09/30 09:53:52
    Pyszne połączenie jabłek i gruszek, i ta kruszonka :)
    kabamaiga
    2014/09/30 17:58:22
    Dzisiaj wreszcie kupiłam gruszki z myślą o jakimś cieście właśnie.
    Gość: Mirka, *.internetdsl.tpnet.pl
    2014/09/30 18:52:36
    Muszę takie przygotować!
    jolantaszyndlarewicz
    2014/10/02 12:07:59
    U nas tez takie ciasta z kruszonką znikaja w oka mgnieniu .... tylko Olek na owoce psioczy:)
    PS. Kochana czy Ty wiesz, że zakładka do ksiązki jest w ciągłym użyciu:)

    OdpowiedzUsuń