poniedziałek, 1 września 2014

Kotlety z cukinii panierowane. Cukinia smażona

Kiedy zaczyna się sezon na cukinię takie kotlety są pierwszą potrawą cukiniową która pojawia się na naszym stole. Dlatego, że to chyba najprostsze, co można z niej zrobić. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Bardzo smaczne podawane bez dodatków, ale jeszcze lepsze z pomidorami i szczypiorkiem, czy też sosem czosnkowym lub zrobionym wg tego przepisu.




Składniki (na 4 porcje):
  • 2 nieduże cukinie
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym). Odstawić na chwilkę, a w tym czasie przygotować składniki panierki.

Każdy krążek obtaczać najpierw w mące, a potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety ułożyć na chwilę na papierowym ręczniku żeby odsączyć je z tłuszczu, a potem od razu podawać, bo najsmaczniejsze są ciepłe.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2014/09/01 14:26:41
    bardzo lubię takie smakowitości
    wedelka
    2014/09/01 15:12:47
    Uwielbiam tak przygotowaną cukinię. Prostota górą :)
    wiosenka27
    2014/09/01 18:05:47
    Pycha:)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/09/01 18:27:45
    uwielbiam :P
    kabamaiga
    2014/09/01 18:41:20
    Tak jeszcze cukinii nie jadłam, ale na pewno spróbuję.
    karin-29
    2014/09/01 20:18:21
    Proste i smaczne:)
    Gość: , 178.159.136.*
    2018/08/28 12:55:25
    ja cukinie lekko zbijam tłuczkiem do mięsa , a potem panieruje

    OdpowiedzUsuń