środa, 24 września 2014

Muffinki dyniowe z pestkami

Nadejście jesieni oznacza, że na naszym kuchennym stole lada chwila zaczną pojawiać się dania i wypieki z dyni. To pierwszy z nich: puszyste muffinki posypane chrupiącymi pestkami.




Etażerka ze sklepu Westwing Home and Living

Składniki (na 12 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • pestki dyni do posypania

W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników, mogą zostać grudki.Tak przygotowane ciasto nałożyć do formy wyłożonej papilotkami i posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu zostawić w formie na około 15 minut, po czym muffiny wyjąć i zostawić do całkowitego ostudzenia.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2014/09/24 09:28:30
    pysznie wyglądają
    Gość: redhead93, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/09/24 11:59:16
    Zabieram Ci chociaż jedną! :)
    Gość: Łukasz, *.internetia.net.pl
    2014/09/24 21:55:00
    Wyglądają wspaniale! :)
    kabamaiga
    2014/09/25 11:52:32
    Miałam dzisiaj zrobić muffiny dyniowe, ale chyba moje puree zbyt długo było w lodówce :(
    gin86
    2014/09/25 12:29:24
    Mmm, pyszniaste :) Uwielbiam sezon dyniowy :)
    panna_malwinna
    2014/09/25 14:32:46
    Wyglądają rewelacyjnie. U mnie dynia czeka na weekend, też wyczaruję z niej coś dobrego.
    jolantaszyndlarewicz
    2014/10/02 12:04:15
    Mniam, mniam ... wyglądają rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń