czwartek, 4 września 2014

Curry z cukinią

Cukinia doskonale sprawdza się we wszelkich daniach jednogarnkowych. Naszym ulubionym tego typu daniem jest leczo. Tym razem jednak postawiłam na zupełni inne smaki i przygotowałam curry z cukinią. Było tak dobre, że nawet wybredny zazwyczaj Starszak nie mógł się nachwalić, jakie to dobre. I nawet papryka mu nie przeszkadzała.





Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • mielona kolendra
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól i pieprz
  • 350 ml bulionu drobiowego (lub wody)
  • 200 g mleka kokosowego

Cukinię i paprykę umyć i osuszyć. Cukinię pokroić w ćwierćplasterki, z papryki usunąć nasiona i pokroić w paski, papryczkę chili bez nasionek posiekać. Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski.
W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę oraz czosnek. Dołożyć cukinię i papryki. Mieszając smażyć przez 5 minut. Dodać mięso i smażyć przez kolejne 3 minuty. Doprawić kurkumą, curry, imbirem, kolendrą kminem oraz pieprzem i solą.Wlać bulion (lub wodę) i mleko kokosowe, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Do potrawy dołożyć ugotowany na sypko ryż, wymieszać i podawać.

1 komentarz:


  1. wiosenka27
    2014/09/04 14:29:13
    Lubię takie dania:)
    majanaboxing
    2014/09/04 20:08:48
    Bardzo fajna propozycja. Cukinia rzeczywiście bardzo dobrze sprawdza się w takich daniach. :)
    kabamaiga
    2014/09/05 17:27:33
    Taaa. Tylko u nas to nie tylko papryka by przeszkadzała. Cukinia tez należy do tych "trujących" warzyw. Ale ja z miłą chęcią.

    OdpowiedzUsuń