Dzisiejszym wpisem zaczynam
cykl przepisów na pasty do chleba, które będą się pojawiały na blogu w
każdy piątek. Mam nadzieję, że ten pomysł Wam się spodoba i tak jak
nasza rodzina polubicie piątki z różnego rodzaju smarowidłami do
kanapek.
Połączenia wędzonej ryby i twarogu
spróbowałam raz i nie przypadło mi do gustu. Po kilku latach
postanowiłam dać temu zestawieniu jeszcze jedną szansę, ale mielony
biały ser zamieniłam na serek wiejski. I takie połączenie okazało się
bardzo dobrym pomysłem. Do tego szczypta słodkiej papryki, sok świeżo
wyciśnięty z cytryny i pasta w takiej wersji wchodzi na stałe do naszego
jadłospisu.
Kamienny talerz do serwowania ze sklepu Westwing Home and Living
Składniki:
- 1 nieduża wędzona makrela
- 1 serek wiejski (opakowanie 200g)
- 150 g śmietankowego serka topionego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Serek wiejski odsączyć.
Miękkie masło zmiksować razem z serem topionym, następnie dodać serek wiejski, rybę oraz przyprawy i jeszcze raz zmiksować.
Gotową pastę przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 30 minut.
OdpowiedzUsuńGość: Paulina, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/09/26 09:54:24
Makrela z puszki odpada pewnie?
edyta_rosner
2014/09/26 15:15:30
Paulina ryba z puszki w tym przepisie nie będzie dobra. Nie jest wędzona, a pasta zrobiona z makreli w oleju z dodatkiem serów będzie za tłusta.
kabamaiga
2014/09/26 20:25:30
A ja nie przepadam za serkiem wiejskim, za to z twarogiem pastę uwielbiam.
wedelka
2014/09/26 21:53:53
Ja tak jak Kabamaiga: wolę tą pastę z twarogiem :) Cieszę się na nowy cykl - uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła do kanapek i chętnie będę do Ciebie zaglądać po inspiracje :)
jolantaszyndlarewicz
2014/10/02 12:05:46
Będe czekac na kolejne pasty:). U nas tradycyjnie robi się pastę z makreli, ugotowanego jaja i kiszonego ogórka ... a w moim rodzinnym domu robiło się z białym serem:)
Gość: Mister, *.lhsystems.pl
2016/06/09 14:43:08
smakowicie to wygląda :)