sobota, 22 listopada 2014

Bułki dyniowe

Mięciutkie, puszyste w optymistycznym żółtym kolorze z pestkowymi piegami na wierzchu. Takim bułkom trudno się oprzeć.



Przepis z blogu Eksplozja smaku.

Składniki (na 10 bułek):
  • 500 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 100 g masła stopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka do posmarowania
  • pestki dyni na wierzch

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, polać 60 ml letniej wody. Drożdże rozmieszać z cukrem i wodą, żeby powstał zaczyn, miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie (wyrabiam mikserem) dodając najpierw sól, jajka, potem puree dyniowe i letnie masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, wyrobić, podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt i zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić na około 15 minut do napuszenia.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem i posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut (piekarnik gazowy z grzałką dolną).

1 komentarz:


  1. ervisha
    2014/11/22 10:40:03
    Na pewno sa wyśmienite :)
    wiosenka27
    2014/11/22 15:50:30
    Wspaniałe Ci wyszły:)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/11/23 13:14:55
    Dyniowym bułeczkom nie sposób się oprzeć:)
    Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
    2014/11/23 21:21:58
    świetne!
    majanaboxing
    2014/11/25 21:21:39
    Wspaniałe buleczki Edysiu. Fajny mają kształt :)

    OdpowiedzUsuń