Mięciutkie, puszyste w optymistycznym żółtym kolorze z pestkowymi piegami na wierzchu. Takim bułkom trudno się oprzeć.
Przepis z blogu Eksplozja smaku.
Składniki (na 10 bułek):
- 500 g mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 100 g masła stopionego i ostudzonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mleka do posmarowania
- pestki dyni na wierzch
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, polać 60 ml letniej wody. Drożdże rozmieszać z cukrem i wodą, żeby powstał zaczyn, miskę przykryć i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie (wyrabiam mikserem) dodając najpierw sól, jajka, potem puree dyniowe i letnie masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę ponownie przykryć i odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski,
wyrobić, podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na prostokąt i
zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić na około 15
minut do napuszenia.
Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem i posypać pestkami dyni.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut (piekarnik gazowy z grzałką dolną).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut (piekarnik gazowy z grzałką dolną).
OdpowiedzUsuńervisha
2014/11/22 10:40:03
Na pewno sa wyśmienite :)
wiosenka27
2014/11/22 15:50:30
Wspaniałe Ci wyszły:)
jolantaszyndlarewicz
2014/11/23 13:14:55
Dyniowym bułeczkom nie sposób się oprzeć:)
Gość: piegusek1976, *.adsl.inetia.pl
2014/11/23 21:21:58
świetne!
majanaboxing
2014/11/25 21:21:39
Wspaniałe buleczki Edysiu. Fajny mają kształt :)