Jakiś czas temu na blogach kulinarnych
często widywałam przepisy na czekoladowy krem z kaszy jaglanej.
Postanowiłam sobie ten sposób na wykorzystanie kaszy zapamiętać, a teraz
przy okazji czwartkowego cyklu z kaszą go zrealizowałam. Przepisów i
wersji kremu jest dużo. Ja postawiłam na ten
od Karoliny, ale dodałam jeszcze mielone orzechy laskowe, dlatego krem
jest dość gęsty, ale też i nie za słodki. Bardzo dobry, ale jeszcze
lepszy byłby, gdyby udało mi się go dokładniej zmiksować na gładszy
krem. Niestety mój blender nie dał rady i jednak kasza jest wyczuwalna,
co zresztą wcale w jedzeniu nie przeszkadza.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki kakao
- 2-3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 2-4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny (u mnie limonka)
- sól
Kaszę wsypać do garnka, postawić na
gazie i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Wtedy kaszę zalać 2 szklankami
wrzątku ze szczyptą soli. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez
10-12 minut. Zdjąć z ognia i garnek włożyć pod kołdrę na około 15-20
minut, żeby kasza "doszła". Następnie odstawić do wystudzenia.
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej, banany pokroić na plasterki.
Ugotowaną i ostudzoną kaszę, czekoladę,
banany, kakao, orzechy, cukier i sok z cytryny umieścić w misce blendera
i zmiksować na krem.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2014/11/20 14:30:36
Mam też ten krem na liście do zrobienia:)
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/11/20 17:40:17
robiłam bardzo podobny, tylko, że zamiast czekolady dałam kakao- super! :)
kabamaiga
2014/11/20 22:50:18
Z orzechami to musiało być to.
jolantaszyndlarewicz
2014/11/23 13:13:10
Mój blender jest już tak zajechany, że ledwo daje radę zwykłej paście na chleb:) ..... ale ten krem od Karolci też mam zapisany:)