czwartek, 6 listopada 2014

Kasza jaglana z indykiem i cukinią

Sałatka to, czy ciepłe danie obiadowe? A może sałatka na ciepło? Nie ważne, jak to danie sklasyfikujemy, ważne że jest zdrowe i bardzo smaczne. A do tego łatwe do przygotowania. Czego chcieć więcej?






Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 niedużej cukinii (u mnie żółta)
  • 300 g filetu z indyka
  • 100 g fety
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka

Kaszę wsypać do garnka, postawić na palniku i podgrzewać do momentu, kiedy kasza zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach. Wtedy do garnka z kaszą wlać 1 szklankę wrzątku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie garnek zdjąć z palnika i włożyć pod koc lub kołdrę na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła".
W tym czasie przygotować mięso. Filet z indyka przekroić na dwa płaty (jeśli jest gruby). Posmarować olejem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dobrze natrzeć przyprawami i usmażyć na patelni grillowej. Usmażone mięso pokroić w plasterki.
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na łyżeczce oleju.

Kaszę wymieszać z mięsem, cukinią, pokrojoną w kostkę fetą i posiekaną pietruszką. Od razu podawać.

1 komentarz:


  1. jolantaszyndlarewicz
    2014/11/07 14:53:45
    Edytko bardzo apetycznie wygląda to danie ... mogę porwać porcyjkę?:)

    OdpowiedzUsuń