Sałatka to, czy ciepłe danie obiadowe? A
może sałatka na ciepło? Nie ważne, jak to danie sklasyfikujemy, ważne
że jest zdrowe i bardzo smaczne. A do tego łatwe do przygotowania. Czego
chcieć więcej?
Składniki (dla 2-3 osób):
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 niedużej cukinii (u mnie żółta)
- 300 g filetu z indyka
- 100 g fety
- 2 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka mielona papryka
Kaszę wsypać do garnka, postawić na palniku i podgrzewać do momentu, kiedy kasza zacznie wydzielać lekko orzechowy zapach. Wtedy do garnka z kaszą wlać 1 szklankę wrzątku, wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez 10-15 minut (kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie garnek zdjąć z palnika i włożyć pod koc lub kołdrę na kolejne 10 minut, żeby kasza "doszła".
W tym czasie przygotować mięso. Filet z
indyka przekroić na dwa płaty (jeśli jest gruby). Posmarować olejem,
oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dobrze natrzeć przyprawami i usmażyć
na patelni grillowej. Usmażone mięso pokroić w plasterki.
Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na łyżeczce oleju.
Kaszę wymieszać z mięsem, cukinią, pokrojoną w kostkę fetą i posiekaną pietruszką. Od razu podawać.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2014/11/07 14:53:45
Edytko bardzo apetycznie wygląda to danie ... mogę porwać porcyjkę?:)