Nieduże ciasto bardzo czekoladowe. W
środku miękkie i wilgotne, czym przypomina brownie, z chrupiącym
wierzchem z orzechów i kawałków czekolady. Rewelacyjne.
Składniki (na formę 18x18 cm):
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 250 g puree z dyni
na wierzch:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 25 g orzechów włoskich
- 25 g orzechów ziemnych
Mąkę wymieszać z kakao, sodą i solą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na gładki krem. Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku i dobrze zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mieszankę z mąką na przemian z puree dyniowym.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej
lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posypać pokrojoną
czekoladą oraz orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.
OdpowiedzUsuńredhead93
2014/11/03 15:45:31
Wygląda niesamowicie pysznie! Wpraszam się na kawałek :)
kabamaiga
2014/11/03 17:50:13
Edytko ta kruszonka orzechowa. Muszę po prostu.
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2014/11/03 19:14:00
wygląda obłędnie pysznie!
Gość: Aurora, *.henet.pl
2014/11/03 20:34:42
Nawet bardziej, niż rewelacujne :D
oluus90
2014/11/04 10:50:54
a czy proszek zamiast sody? w sumie nie ma tak ani jogurtu ani maślanki... Mysli Pani, że efekt będzie taki sam czy jednak soda ma lepsze właściwości wiążące? :)
gin86
2014/11/04 23:09:40
Idealny umilacz na zimne, listopadowe popołudnia :)
jolantaszyndlarewicz
2014/11/07 14:48:50
Edytko no jak tak można przed weekendem, kiedy plany pieczeniowe poczynione już były:)?:)