poniedziałek, 3 listopada 2014

Czekoladowe ciasto z puree dyniowym i orzechami

Nieduże ciasto bardzo czekoladowe. W środku miękkie i wilgotne, czym przypomina brownie, z chrupiącym wierzchem z orzechów i kawałków czekolady. Rewelacyjne.




Składniki (na formę 18x18 cm):
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 250 g puree z dyni
na wierzch:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 25 g orzechów włoskich
  • 25 g orzechów ziemnych

Mąkę wymieszać z kakao, sodą i solą.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na gładki krem. Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku i dobrze zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać mieszankę z mąką na przemian z puree dyniowym.
Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posypać pokrojoną czekoladą oraz orzechami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 35-40 minut.

1 komentarz:


  1. redhead93
    2014/11/03 15:45:31
    Wygląda niesamowicie pysznie! Wpraszam się na kawałek :)
    kabamaiga
    2014/11/03 17:50:13
    Edytko ta kruszonka orzechowa. Muszę po prostu.
    Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
    2014/11/03 19:14:00
    wygląda obłędnie pysznie!
    Gość: Aurora, *.henet.pl
    2014/11/03 20:34:42
    Nawet bardziej, niż rewelacujne :D
    oluus90
    2014/11/04 10:50:54
    a czy proszek zamiast sody? w sumie nie ma tak ani jogurtu ani maślanki... Mysli Pani, że efekt będzie taki sam czy jednak soda ma lepsze właściwości wiążące? :)
    gin86
    2014/11/04 23:09:40
    Idealny umilacz na zimne, listopadowe popołudnia :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/11/07 14:48:50
    Edytko no jak tak można przed weekendem, kiedy plany pieczeniowe poczynione już były:)?:)

    OdpowiedzUsuń