piątek, 28 listopada 2014

Szarlotka piernikowa

Od kilku dni w bocznym menu znajduje się banerek prowadzący do Spisu potraw na Boże Narodzenie. Dzisiaj dopiszę do niego nową propozycję - szarlotkę pachnącą piernikiem, pełną jabłek i orzechów. Jeśli nie macie jeszcze zaplanowanych wszystkich wypieków na święta, może zdecydujecie się na to ciasto? Szczerze polecam, bo jest bardzo smaczne.
Musicie pamiętać o jednej rzeczy: tego ciasta nie należy kroić w dniu pieczenia, bo się kruszy, natomiast dobrze kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Dobrze się przechowuje, nawet przez 3-4 dni, więc doskonale nadaje się na święta, bo można je przygotować wcześniej.






Składniki (na blachę 40x25 cm)
na ciasto piernikowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 3 łyżki przyprawy do piernika (użyłam domowej z tego przepisu)
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (nie miałam, zastąpiłam twarożkiem kremowym)
na warstwę orzechową:
  • 2 szklanki posiekanych mieszanych orzechów włoskich i laskowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru zwykłego
na bezę:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • cynamon

Mąkę wmieszać z przyprawą do piernika, wysypać na blat, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać razem z mąką. Dodać żółtka, cukier i śmietanę, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować z niego gruby wałek i podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3, każdą owinąć folią. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika, a większą do lodówki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i smażyć na małym ogniu aż całkiem się rozpuści. Podgrzewać jeszcze przez około 4-5 minut, a następnie dodać orzechy. Wymieszać, chwilę smażyć i odstawić do ostygnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie półplasterki (ja z każde jabłko pokroiłam za pomocą krajaczki do jabłek na 20 kawałków).

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Na cieście rozłożyć orzechy, a na nie wsypać jabłka, oprószyć cynamonem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (piekarnik gazowy z grzaniem od dołu) i piec przez około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc i dopiero wtedy kroić.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/11/28 11:33:59
    Edytko musiała być wspaniała.
    ervisha
    2014/11/28 12:34:25
    Idealne połączenie ;)
    Gość: Manufakturamoni, *.dip0.t-ipconnect.de
    2014/11/28 13:10:52
    Jak dla mnie połączenie idealne: jabłko i piernik. Wygląda pysznie :)
    luckatwarz
    2014/11/28 14:11:28
    Fajnie Ci się to skomponowało. Następny idzie Twój przepis do do pieczenia. Już się cieszę na ten smak :)
    abbra
    2014/11/28 19:48:35
    Zjadłabym ! Ostatnio chodzi za mną szarlotka, dawno żadnej nie piekłam.
    Twoja bardzo kusi :)
    Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
    2014/11/29 19:05:09
    fajna świateczna szarlotka :) podoba mi sie ten pomysl :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/11/30 16:00:12
    U nas ostatnio rządziła tatrzańska .... niebo w gębie, choć Twoją piernikowa również chętnie bym zjadła:)
    majanaboxing
    2014/11/30 22:19:30
    Z pewnością pyszna szarlotka!:)

    OdpowiedzUsuń