Od kilku dni w bocznym menu znajduje się banerek prowadzący do Spisu potraw na Boże Narodzenie.
Dzisiaj dopiszę do niego nową propozycję - szarlotkę pachnącą
piernikiem, pełną jabłek i orzechów. Jeśli nie macie jeszcze
zaplanowanych wszystkich wypieków na święta, może zdecydujecie się na to
ciasto? Szczerze polecam, bo jest bardzo smaczne.
Musicie pamiętać o jednej rzeczy: tego
ciasta nie należy kroić w dniu pieczenia, bo się kruszy, natomiast
dobrze kroi się po nocy spędzonej w lodówce. Dobrze się przechowuje,
nawet przez 3-4 dni, więc doskonale nadaje się na święta, bo można je
przygotować wcześniej.
Składniki (na blachę 40x25 cm)
na ciasto piernikowe:
- 3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 3 łyżki przyprawy do piernika (użyłam domowej z tego przepisu)
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (nie miałam, zastąpiłam twarożkiem kremowym)
na warstwę orzechową:
- 2 szklanki posiekanych mieszanych orzechów włoskich i laskowych
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru zwykłego
na bezę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- cynamon
Mąkę wmieszać z przyprawą do piernika,
wysypać na blat, dodać pokrojone w kawałki masło i posiekać razem z
mąką. Dodać żółtka, cukier i śmietanę, wyrobić gładkie, elastyczne
ciasto. Uformować z niego gruby wałek i podzielić na 2 części: 1/3 i
2/3, każdą owinąć folią. Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalnika, a
większą do lodówki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać
cukier i smażyć na małym ogniu aż całkiem się rozpuści. Podgrzewać
jeszcze przez około 4-5 minut, a następnie dodać orzechy. Wymieszać,
chwilę smażyć i odstawić do ostygnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie półplasterki (ja z każde jabłko pokroiłam za pomocą krajaczki do jabłek na 20 kawałków).
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Na cieście rozłożyć orzechy, a na nie wsypać jabłka, oprószyć cynamonem.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Zmniejszyć obroty miksera i po łyżce dodawać cukier. Pod koniec
ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę wyłożyć
na jabłka. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z
zamrażalnika.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (piekarnik gazowy z grzaniem od dołu) i piec przez około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i
odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej
przez noc i dopiero wtedy kroić.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/11/28 11:33:59
Edytko musiała być wspaniała.
ervisha
2014/11/28 12:34:25
Idealne połączenie ;)
Gość: Manufakturamoni, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/11/28 13:10:52
Jak dla mnie połączenie idealne: jabłko i piernik. Wygląda pysznie :)
luckatwarz
2014/11/28 14:11:28
Fajnie Ci się to skomponowało. Następny idzie Twój przepis do do pieczenia. Już się cieszę na ten smak :)
abbra
2014/11/28 19:48:35
Zjadłabym ! Ostatnio chodzi za mną szarlotka, dawno żadnej nie piekłam.
Twoja bardzo kusi :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2014/11/29 19:05:09
fajna świateczna szarlotka :) podoba mi sie ten pomysl :)
jolantaszyndlarewicz
2014/11/30 16:00:12
U nas ostatnio rządziła tatrzańska .... niebo w gębie, choć Twoją piernikowa również chętnie bym zjadła:)
majanaboxing
2014/11/30 22:19:30
Z pewnością pyszna szarlotka!:)